Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill att mina bilder ska vara både starka och sköra”

/
  • ”Jag vill gärna fortsätta mitt projekt ”Drottninglandet” genom att åka till Thailand och fotografera”,  berättade Elin Berge  för en intresserad publik i Ahlbergshallen  i går eftermiddag.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

– Man ser inte så många leenden på dina bilder – varför?

Frågan ställdes av en ung kvinna i publiken vid gårdagens samtal med fotografen Elin Berge som gjort boken och utställningen ”Drottninglandet”.

Annons

– Det finns mer att hämta i en bild där det finns ett allvar, svarade Elin Berge, och förklarade att hon inte vill ha de där leendena som ofta kommer automatiskt när folk ser en kamera.

Att komma bakom den smilande fasaden kräver tid. Elin Berge jobbade med ”Drottninglandet” i över två år och gjorde upprepade resor längs ”Sju älvars väg” från Umeå till Fredrika för att träffa och lära känna de thailändska kvinnor hon fotograferade.

Hon är noga med att påpeka att var och en av dem har sin egen historia.

– Jag mötte både fina och fruktansvärda berättelser.

En sorg har hon dock känt att det finns hos de flesta av kvinnorna. En sorg som handlar om att behöva åka ifrån sina barn. Ändå är det just för barnens skull de lämnar allt och far till andra sidan jordklotet. Drömmen är att ge barnen ett bättre liv än de själva haft.

Länge funderade Elin Berge på om hon skulle sätta text till sina bilder. Men kom fram till att text skulle kunna stänga bilderna, styra betraktarens tolkning av dem för mycket.

– Jag tänkte att musik skulle kunna öppna upp dem i stället, säger hon.

Hon kontaktade Frida Hyvönen, vars musik hon lyssnat mycket på och tyckte mycket om. Frida nappade och de båda inledde ett samarbete som blev väldigt lyckat.

– Precis som jag är Frida från Västerbotten och precis som jag hade hon nyligen flyttat hem. Vi närmade oss ämnet på liknande sätt, säger Elin Berge och sammanfattar:

– Fridas musik är både stark och skör. Samtidigt som den är oerhört vacker finns där alltid något som skaver. Och precis så vill jag att också mina bilder ska vara.

Fotnot: Bildspelet med fotografierna från ”Drottninglandet” finns att se i Ahlbergshallen fram till lördag klockan 17.

Mer läsning

Annons