Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill app-solut ha appar i mina konsoler

Är man intresserad av
teknikprylar handlar det mesta om apps just nu. iPhone-apps, Android-apps och snart Eee pc-apps. Frågan är varför spelbranschen är så långsamma med att haka på?

I den mobila världen handlar det mesta om apps just nu. Du vet, de där smarta småprogrammen som får folk att springa man ur huse för att köpa iPads, iPhones och Androidmobiler.

Nu börjar till och med tillverkarna av surfdatorer att starta app-butiker. Frågan är när fenomenet ska slå till i konsolvärlden?

I och för sig finns det liknande funktioner i spelvärlden, till exempel Wii-konsolens väger- och Mii-kanaler och en del småprogram till Nintendo DS. Dessutom finns det tv-kanaler som kan strömma sitt utbud till Ps3-konsoler, fast naturligtvis inte i Sverige.

Men frågan kvarstår fortfarande, varför bygger man inte ut sådana system i konsolerna?

Det borde inte vara några problem, eftersom de flesta format kan uppdateras via mjukvara numer.

Jag skulle jubla om jag, på ett enkelt sätt, kunde kolla upp lokala pizzerior, söka på Google-maps eller se Svt Play via min konsol. Det skulle vara en naturlig förlängning på apparna jag har i min telefon.

Jag vet inte om det beror på att man vill hålla systemen slutna på grund av risker med piratkopiering och liknande, fast å andra sidan har ju Apple ett system där alla program måste godkännas, så det vore ju lätt avhjälpt.

Flera av konsolerna i den nuvarande generationen har ju marknadsförts som toppmoderna mediacenter, borde man då inte öppna upp för flexiblare system och den otroliga kreativiteten som finns hos alla app-utvecklare?

Personligen tror jag att ett sånt scenario ytterligare skulle ge köpsugna "youngsters" de argument som behövs för att övertyga skeptiska mammor och pappor om vikten av att ha en konsol i vardagsrummet.

Visst, det går att söka information via nätet på Wii och Ps3 via browsern, men så länge det är smärtsamt jobbigt att skriva in en webbaddress med handkontrollen så kommer konsolsurfandet aldrig att få något större genomslag.

Kunde man ladda ner Aftonbladet-appar, receptsamlingar och liknande skulle det antagligen kunna användas på ett betydligt lättsammare sätt.

Jens Höglin