Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vet att jag får ett jobb"

Kowsar Amiri har efter drygt två år i Strömsund utnyttjat tiden till max, där ett jobb är prio ett.

Annons

Det är lunchrast och Kowsar Amiri har tagit sig tid att berätta om sin hektiska tillvaro som under hösten är fylld med undersköterskestudier, komvux och arbete på lotsföretaget Eductus som språkstödjare tillsammans med tre andra stödjare. Samtidigt försöker hon även klämma in körlektioner i det stressiga schemat.

– Ja, jag har satt upp lappar på Konsum och Ica om övningskörning. Jag behöver ett körkort i jobbet som undersköterska, säger Kowsar.

29-åriga Kowsar Amiri från Afghanistan är född och uppvuxen i Iran. I februari 2011 kom hon tillsammans med sin då åttaårige son, föräldrar och syskon till ett kallt Strömsund.

– Det var minus 35 och vi kunde inte ett ord svenska, säger Kowsar.

Under dessa två år har det hänt mycket i Kowsars liv. Hon har studerat SFI på rekordtid, praktiserat på förskola, arbetat heltid på Arbetsförmedlingen som värdinna och fixat ett jobb på Eductus.

– Jag har fått bra stöd här. Och jobbet på Eductus gör att jag både lär mig mer svenska och hur svenska samhället fungerar. Jag måste också prata svenska på min undersköterskeutbildning eftersom vi är många där från olika länder.

Att studera till undersköterska var ett givet val.

– Jag tycker om äldre människor och jag vet att jag kommer att få ett jobb.

Kowsars lillasyster bor fortfarande kvar i Iran där hon har bildat familj.

– Det är jobbigt att hon inte kan komma hit eller vi till henne. Men jag vill aldrig tillbaka till Iran. Där kände jag mig bara som en invandrare. I Sverige känner jag att jag är en människa och att vi alla är lika, säger hon.