Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag upptäckte tidigt att jag var en ovanlig människa”

/

Ett av Sveriges största rockband, Soundtrack of our lives, är spel-sugna igen. Mops fick en harmonisk Ebbot, som förresten tänker klä sig i kaftan livet ut, på tråden.

Annons

Ni blev utsedda till årets grupp vid Grammisgalan. Hur mycket betyder en sådan utmärkelse?

– Man skulle kunna kalla det för en bra start på året. Det är alltid kul med utmärkelser, men vi blev förvånade över den här. Vi har knappt gjort några spelningar och just släppt ny platta. Men det betyder ju att någon har lyssnat på den.

Skulle du kalla er senaste skiva ”Communion” för en typisk Soundtrack-skiva?

– Det är den absolut. Jag skulle nog säga att det är den skiva som bäst beskriver grundtanken med Soundtrack. Vi har byggt upp en bas och känner nu att vi har hittat fram totalt. Det råder en positiv vibb i hela bandet och alla är sugna på att komma ut och spela. Vi går i samma fotspår nu.

Vad beror den harmonin på?

– Jag tror att alla har accepterat sina roller mer nu. Och vissa har lärt sig kommunicera bättre. Vi har löst många konflikter via mejl ska du veta. Det blir mer kontrollerat då. I stället för nattliga fylleutbrott.

Ni verkar i alla fall vara ett demokratiskt band som arbetar med produktionen tillsammans.

– Ja, vi är en liten tomteverkstad där alla gör sitt. Ofta blir det så att var och en påbörjar något som jag sedan avslutar.

Det är er sjätte fullängdare. Hade du prestationsångest?

– Nja, vi var snarare väldigt uppgivna, väldigt trötta och kände oss utnötta som band, eftersom vi hade turnerat konstant sedan 2001. Så här i efterhand har vi förstått att det kanske inte funkade. Den här gången tog vi det lugnare, gjorde en del grejer vid sidan av och vilade mycket. Nu är vi precis samma band som när vi startade.

Är det fortfarande lika roligt att rulla på vägarna som för 15 år sedan?

– Nej, det är roligare nu. Och det beror helt på vilken relation bandet har. Det är mycket som händer under en turné, mycket som ska styras upp och fixas. Om bandet består av lite udda personer så får man ha tålamod för att hitta varandra.

Ser du dig själv som en udda person?

– Jag upptäckte tidigt att jag var en ovanlig människa som stack ut, både på gott och ont. Och då får man försöka hitta sin plats i livet. Det är inte så att jag försöker leva upp till något, det bara är så. Vi hade förresten många intressanta människor i min klass, en världskänd forskare, en kille som numera spelar i Mustasch och en som blev känd i Trustorhärvan. Bland annat.

Ville du bli rockstjärna redan när du var liten?

– Ja, det ville jag. Jag beundrar de som jobbar på samma plats hela livet, men jag skulle aldrig klara det själv.

Skivomslaget med reklambilder på folk med påklistrade leenden får en att ramla baklänges. Vad är budskapet?

– Temat är en slags gömd masspsykos, där vi behandlar den kapitalistiska drömmen. Den här typen av bilder finns överallt omkring oss och är hämtade från en vanlig bildbyrå. Men det är en falsk bild av verkligheten som folk vaggas in i. Jag får punkvibbar av bilden på omslaget och tycker att den är briljant.

Var det viktigt att fånga samtiden?

– Ja, det tycker jag. Det är alla artisters stora uppgift att reflektera över vad som händer i världen. Annars skulle det vara meningslöst att hålla på.

Tror du på att musik kan förändra liv?

– Musiken kan kanske inte starta en revolt men den kan absolut vara en del i en rörelse och skapa nya idéer. Det som är mest magiskt med musiken är att den kan förändra ett helt rum eller ett tillstånd. Jag tycker det är hela poängen.

Vad är du mest stolt över hittills i din karriär?

– När man på något sätt skapar mening i människors liv. Det ger också mening åt ens eget liv. Det borde alla människor tänka på, att man får tillbaka saker från alla möjliga håll om man bara bjuder lite mer på sig själv.

Hur länge kommer du att behålla kaftanen?

– Livet ut. Fast den som jag har på mig nu kommer jag inte att behålla särskilt länge eftersom jag alldeles strax ska ta en dusch.

Mer läsning

Annons