Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tror att man måste våga satsa"

Hon är skåningen som via Wången hamnade i Offerdal och blev mjölkbonde. Hanna Nordström, ny länsordförande i LRF Ungdomen, ser positivt på lantbrukets framtid i länet.

Annons

27-åriga Hanna Nordström flyttade från Tyringe i Skåne för att gå travgymnasiet på Wången. Efter att även ha gått hippologutbildningen träffade hon sin sambo Kristoffer. Han ville satsa på att bli mjölkbonde och nu driver paret ett lantbruk i Grötom.

– Jag har alltid hållit på med djur, så för mig var det ganska enkelt. Det var bara att mjölka i stället för att rida och köra hästar, säger Hanna Nordström.

Djur är ett intresse, att engagera sig i olika frågor ett annat. 2012 fick hon frågan att sitta med i styrelsen för LRF Ungdomen. Nu har hon avancerat till ordförande då Nils Björid har valt att sluta.

– Jag blev ganska stolt över att få ta över från en sådan människa som ändå har ett stort driv i kroppen och ett engagemang inom mycket. Jag fick lite prestationsångest, men det har gått bra, säger Hanna Nordström.

Länets lantbrukare har haft det tufft en längre tid. Trots det upplever Hanna Nordström att det finns framtidstro bland länets yngre mjölkbönder.

– Jag tror att man måste våga satsa. Som ung tror jag inte att man är fast i gamla hjulspår, unga brukar komma med nya friska tag. Jag hoppas och tror, med de unga jag möter, att det finns en tro att mjölken och köttet är något att satsa på.

Antalet bönder blir färre och de gårdar som finns kvar blir större. Det är inget som avskräcker Hanna och Kristoffer, som har en gård med ungefär 60 djur där 22 i snitt mjölkas regelbundet. Det är en ganska liten gård med dagens mått.

– Vi blir färre och det är inte enbart för att bonden inte vill vara bonde. Det handlar också om politik och vad konsumenterna tycker och känner. I dag är det en världsmarknad man pratar om och då kan det vara svårt ibland. Jag hoppas, tror och vet att det finns en framtid inom lantbruk.

Att kunna satsa på lantbruk kräver ett stort kapital att investera. Det är inte heller alltid lätt att hitta en gård.

– När Kristoffer skulle starta valde han att arrendera en gård och det är en ganska bra väg att gå. Det går ganska många som är anställda ute i ladugårdarna som kanske vill, men de vet inte vilken väg de ska ta för att stå på egna ben. Där tror jag man har ett ganska stort jobb, att de får en möjlighet för att våga satsa.

Hon berömmer alla som vågar satsa på lantbruket, trots att det bitvis har varit väldigt tungt för länets bönder och att många har slutat

– Engagerade människor som verkligen vill ska ha en stor guldstjärna för att de vågar fastän det är tufft.