Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tar med mig hunden till skogen på måndag ...”

/
  • Agne Wikén arbetar på SCA:s kontor i Svenstavik. Både han själv och flera av hans kollegor är hundförare och större delen av fikarasterna går åt till att diskutera huruvida de ska släppa hundarna. ”Jag kommer ta med min hund till skogen på måndag, men samtidigt har jag förståelse för dem som inte kommer att göra det”, säger han.

I år är det inte en självklarhet för länets jägare att ta med sig sina hundar ut i skogen. Förra veckans vargrapport har fått vissa att avblåsa jakten. Andra är mindre rädda för rovdjuren.

Annons

Förra veckan lemlästades en jakthund i skogarna kring Bingsta utanför Svenstavik svårt av rovdjur. Mycket tyder på att det är en varg som ligger bakom.

Attacken har upprört många av länets jägare – framför allt inför den kommande älgjakten som drar i gång på måndag. Många jägare går nu i valet och kvalet om de ska våga släppa sina hundar lösa i skogen.

Agne Wikén arbetar på SCA:s kontor i Svenstavik. Både han själv och flera av hans kollegor är hundförare och större delen av fikarasterna går åt till att diskutera huruvida de ska släppa hundarna.

– Visst är det lite otäckt med varg i området, speciellt eftersom det verkar som den gett sig på en hund som gett i från sig ståndskall, säger Agne Wikén.

Men vargen är ingenting som kommer att hindra honom från att släppa sin fyrbenta jaktkollega lös på måndag morgon.

– Vargen kanske inte ens är kvar i området, den rör sig ju inom stora områden. Det går inte att vara rädd för någonting som kanske inte finns. Hittills har vi varit olyckligt ovetande om vargens existens, säger Agne Wikén.

Även jaktledaren för Västeråsens jaktlag, Robert Olausson, har funderat på om han ska släppa sin hund under den kommande jakten.

– Just nu kan hon inte följa med av andra anledningar. Men längre fram i höst tänker jag absolut ta henne med ut i skogen, säger han.

– Det är ju i princip omöjligt att jaga älg utan hund, fortsätter Robert Olausson.

Pär Nord i Skucku har däremot beslutat sig för att inte jaga i området efter attacken förra veckan. I stället för att jaga hare som han brukar i trakterna kring Bingsta åker han till andra platser.

– Det är oron som fått mig att fatta det beslutet. Det kan hända att det här området har blivit vargens revir och därmed förknippar hundar med mat. Hundarna har blivit familjemedlemmar och därför är bättre att fara någon annanstans, säger han.

Mer läsning

Annons