Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag ställer inte upp på nidbilden av småstadsmänniskor"

Min hembygd. Här ryms kärleken till Halmstads skogar, viljan att upprätta småstaden, flykten från en syrefattig förort eller revanschen för byns särling.
I en rad artiklar berättar kända kulturpersonligheter med egna ord om platsen som formade dem, om hembygden.
I dag: journalisten, krönikören och författaren Patrik Lundberg – aktuell med boken "Onanisterna".

Annons

"Sölvesborg är alltings början för mig. Nästan allting jag gör och allting jag tänker på och brinner för, härstammar någonstans i min uppväxt. Det var tryggt att växa upp här. Det finns en värme och omtanke bland människor och eftersom samhället är så pass litet känner alla alla. Men givetvis kan det också leda till en viss inskränkthet."

"Många frågar mig, eftersom jag har ett koreanskt ursprung, om jag har upplevt mycket rasism. Men rasism handlar om avhumanisering. Det går inte att avhumanisera någon du redan känner. Jag upplevde inte strukturell rasism på allvar förrän jag flyttade till Malmö."

"Medie- och kulturbilden av småstaden säger att alla vill därifrån, men det stämmer inte alls. Min kommande bok handlar om att för de allra flesta är det helt självklart att bo kvar i den staden som de har vuxit upp i."

"De flesta av mina vänner bor hemma i Sölvesborg och arbetar. Det finns en nidbild av människor som inte har studerat, och som blir kvar i sin lilla 'håla'. Jag ställer inte upp på det. De har ju kommit mycket längre än vad jag har gjort på så många plan. De som har fått jobb tidigt har i dag familjer och fina hus och trivs med sin tillvaro. Medan jag fortfarande är en människa som alltid är på väg någonstans har de landat."

"Jag ville bli journalist och författare och det fanns inga möjligheter att studera de ämnena i Sölvesborg. Om jag svikit Sölvesborg genom att flytta? Det hade varit ett svek om jag inte hade lämnat. Nu lägger jag i stället allt krut jag har på att skriva och tala om Sölvesborg. För att ge staden upprättelse och för att ge tillbaka."

Lisa Boda

lisa.boda@tt.se