Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag ser fram mot tävlingen med skräckblandad förtjusning"

På under tio dygn ska laget färdas från Nicaragua genom Costa Rica för att slutligen gå i mål i Panama.

– När det är så extremt handlar det om att ständigt vara i rörelse, säger Anna Gredander.

Annons

Anna Gredander från Östersund tävlar i multisport och på måndagen gick startskottet i VM i Nicaragua. Tävlingen går ut på att ta sig från kust till kust. Totalt är det en sträcka på 800 kilometer som Anna och hennes lag ska ta sig igenom på maximalt tio dygn.

– Vi ska ta oss genom Costa Ricas regnskog och över berg som ligger 3 800 meter över havet, säger Anna Gredander.

Trekking, mountainbikecykling, kajakpaddling, forsränning och klättring är de olika grenarna i tävlingen i Costa Rica.

– Det gäller att träna på alla grenar vi ska vara med i. Vi måste även vänja oss med höga höjder och värmen. Det kan bli 37 grader på dagarna och 5 grader på nätterna, säger Anna Gredander.

Förutom Anna Gredander så är en jämte till med. Det är lagkaptenen Linnea Grahn som ursprungligen kommer från Brunflo.

– Vi är tre svenska tjejer och en från Danmark. De tre andra tjejerna har tidigare tävlat tillsammans men jag blev intagen i laget en månad innan start, säger Anna Gredander.

Laget kommer att tävla mot 60 till 80 andra lag och det gäller att alla lagmedlemmar tar sig i mål.

– Är det en i laget som inte kan fortsätta på grund av en skada eller liknande måste hela laget bryta. Det är också det som gör att det blir så påfrestande eftersom man måste fungera tillsammans, säger Anna Gredander.

Det kommer bli väldigt lite sömn för laget under tävlingen eftersom det handlar om att ta sig i mål så fort som möjligt.

– När det är så extremt handlar det om att ständigt vara i rörelse. Stannar man stelnar kroppen till och man blir kall. Det blir då jobbigt att komma i gång igen. Men det är klart att vi måste sova någon gång men då handlar det inte om hela nätter utan någon timme här och där, säger Anna Gredander.

De som vinner tävlingen beräknas färdas de 800 kilometerna på 120 timmar.

– Vi ska jobba så hårt vi kan för att klara tävlingen. Vårt mål är att ta oss igenom och att ha roligt. Jag skulle gissa att vi klarar det på åtta eller nio dygn, säger Anna Gredander.

Just nu läser Anna Gredander beteendevetenskap i Uppsala och tar examen till våren.

– Då är det troligt att jag flyttar hem till Östersund igen, säger hon.

Men det innebär inte att karriären inom mutisport är över.

– Min ambition är att fortsätta så länge jag vill och vi i laget fungerar tillsammans. Det finns flera tävlingar i Sverige bland annat Åre Extreme Challenge. Jag ser fram emot den här tävlingen med skräckblandad förtjusning, säger Anna Gredander.