Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag önskar att han sa sanningen"

I dag torsdag inleds tingsrättsförhandlingarna där en 21-årig man står åtalad för grovt vållande till annans död, efter att ha kört ihjäl 11-åriga Emma Karlsson i augusti förra året.

– För oss blev domen livstid, säger Emmas mamma Ulrika Hansback, som ska vittna under dagen.

Annons

Det var den 21 augusti som då 11-åriga Emma Karlsson blev påkörd av den 21-åriga mannen, på en trottoar på Enanders väg i Lillhärdal. Mannen, som då inte hade körkort, körde en crossmotorcykel och kom upp på trottoaren, där Emma gick tillsammans med tre kamrater. Han körde på henne bakifrån och hon avled på platsen av de skador hon fick.

– Jag tänker på Emma nästan jämt och för det mesta känns det overkligt det som hänt. Men ofta när jag ska till att somna är det som att försvarsmekanismerna också gått och lagt sig. Då är det som att det landar ett betongblock på bröstet och jag förstår full ut, säger Ulrika Hansback, mamma till Emma.

– Den här sorgen kommer vi alltid att få leva med, det är som en livstidsdom.

Nu har det gått över ett år sedan olyckan och det är dags för tingsrättsförhandlingar. 21-åringen är åtalad för olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död. Maxstraffet är sex års fängelse.

– Jag vet att det kommer att bli jättejobbigt. Samtidigt är det skönt att få det gjort. Det här har legat över en så länge, säger Ulrika Hansback.

I tingsrätten ska hon vittna om att det inte var första gången som den nu 21-årige mannen buskörde i Lillhärdal.

– Jag ska berätta om hur rädd Emma var för honom, att han ofta var ute och körde på byn med sin cross och skrämde barn, säger Ulrika Hansback och berättar om en vårkväll i maj, tre månader innan olyckan, då Emma ringde hem och var väldigt upprörd. 21-åringen och hans kamrat körde runt och sladdade på skolgården i Lillhärdal, där det samlats flera barn.

– Jag och en granne for dit. Grannen ringde polisen och på vägen dit så mötte vi en bil med de båda killarna i. Men det kom aldrig någon polis och det finns ingen notering hos polisen om någon anmälan eller att vi ringt, säger Ulrika Hansback.

21-åringen säger att dödsolyckan var en olyckshändelse. I förhör har han gett flera skäl till att han kom upp på trottoaren. Någon har slängt något på däcket, det var fel på framhjulet, en bult hade ramlat bort. Ulrika Hansback ger inte mycket för de förklaringarna:

– Jag är så arg och ledsen. Samtidigt så tänker jag inte så mycket på honom. Och det är jag glad för, att han inte förgiftar hela livet för mig.

Hur reagerar du om tingsrätten kommer fram till att det var en olyckshändelse?

– Det kommer de aldrig att kunna övertyga mig om. Och hur dum sanningen än är så hoppas jag att han berättar vad som verkligen hände. Det är jätteviktigt. Jag vill veta varför, säger Ulrika Hansback.