Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag kastades rakt ut i hetluften"

Carina Asplund gjorde vad som lite raljant kallas för kométkarriär i kommunpolitiken. Här berättar hon om dagarna som förändrade kommunpolitiken i Östersund.

På lördagen var hon ledamot i ett oppositionsparti. På söndagen ordförande för Centerpartiet i Östersund och på måndagen kom frågan om att bilda en allians med "fienden" med option på en kommunalrådspost.

– Jag blev vald som ny ordförande för centern i Östersund på söndagen och frågan från S kom på måndagen om vi ville ingå i majoriteten med dem. Det var rakt ut i hetluften, säger Carina Asplund.

Det handlar om några dagar vårvintern 2012 då majoritetssamarbetet i Östersund hade havererat. V var ute i kylan. S och MP satt ensamma i ett minoritetsstyre i Rådhuset och skickade en passning till C.

– Det var en av de svåraste politiska frågorna jag hade hanterat någonsin. Och det var första dagen på jobbet.

# Hur var det?

– Man förstår att alla andra upplevde det som konstigt. Jag sa vid en intervju då; att när vi fick frågan från S så var det som att gå att lägga sig med fienden. Så kändes det ju.

Från allianshåll slog nyheten ned som en bomb och än i dag pratar åtminstone företrädarna för Moderaterna om det stora sveket.

– Vi hade även en svekdebatt inom Centerpartiet. Det var inte självklart att vi skulle acceptera inbjudan från Socialdemokraterna. Det var jättemycket diskussioner, men fördelarna övervägde nackdelarna. Så länge man inte har en egen majoritet så är det kompromissernas land, säger Asplund och fortsätter:

– Jag har gått till val på att få ut så mycket centerpolitik som möjligt och att det blir verkstad av centerpolitiken. Det är fantastiskt svårt att få igenom centerpolitik i opposition och otroligt mycket lättare i majoritet. Här fick vi möjlighet att påverka på riktigt.

Fast frågan är om centern fick igenom så mycket mer centerpolitik efter 2012. Några krav som fanns med på listan i förhandlingarna med S och MP var bland annat att Thomée skulle vara kvar i kommunens ägo, Ope skola skulle vara kvar och gatubelysningen i staden skulle tändas igen.

– Gatulysena var en jättedebatt just då. Det var nedsläckt på Vallaleden, vid infarterna till stan. I dag låter det inte som att det var en så viktig fråga, men det var det. Och jag tycker fortfarande att vi ska ha en upplyst och inbjudande stad.

# Ope skola då?

– Den sittande majoriteten ville lägga ner skolan för att sedan göra en genomsyn av skolorganisationen. Vårt krav var att även Ope skola skulle finnas med i den översynen och att Ope skola skulle behandlas på samma villkor som alla andra.

– Sedan vill många, framför allt våra forna kollegor i alliansen, säga att vi har lovat att den ska vara kvar. Det har vi inte lovat.

– Fast en stor fråga som vi fick igenom och som det inte pratas så mycket om var att Östersunds kommun skulle införa lagen om valfrihet i vården inom hemtjänsten. Det var nog den största frågan som S fick ge med sig på, för de var ju inte för det.

# C är tredje största partiet i Östersund. Vad gör att Östersundscentern är så mycket starkare än moderpartiet?

– Det handlar om att ju närmare människor man kommer desto närmare kan frågorna vara. Om vi på nationell nivå säger att vi är småföretagarnas parti, så kan vi på lokal nivå möta företagen in real life. Frågorna blir närmare. Det är väl den enklaste förklaringen jag har.

– Här kan vi säga att vi vill bygga en Vallsundsbro för att infrastrukturen är så viktig, men på riksnivå kan säga att man ska lägga miljarder på infrastrukturen, och så visar det sig att pengarna inte går till oss här.

# Efter valet - är du kommunalråd då?

– Det har jag ingen aning om.

# Vill du det då?

Carina Asplund gör några sekunders tankepaus.

– Ja, det vill man väl. Viljan finns ju. Nu har jag några månader att träna så jag kanske inte ens vill efter valet.

# Är du osäker?

– Nej, jag är inte osäker. Det är klart att jag vill. Men det är inget jag vet.

– Det är klart jag vill vara kommunalråd eller ha en annan position där jag kan påverka. Men man kan påverka utan att vara kommunalråd. Den posten är inte det viktigaste.

# Kan centern tänka sig att samregera med sossarna eller med moderaterna?

– Om vi inte får egen majoritet efter valet, alltså över 50 procent, då kommer vi att behöva samarbeta med någon. Vi stänger nog inga dörrar till någon. Målsättningen är att centerpartiet ska vara i en så stark position som möjligt och hur samarbetet blir efter valet är en helt öppen fråga. Jag har sagt det förr: Målsättningen är att få igenom vår politik.

# Vad är den viktigaste valfrågan för Östersund?

– På både kort och lång sikt är det att vi måste bli fler invånare. Det innebär att vi måste jobba för att få fler bostäder. Och vi måste få fler jobb. Har vi inga bostäder eller jobb blir det inte heller fler invånare.

Östersunds kommun är bra på att "förtäta" boendet i centrala Östersund. Kommunen har sett till att Stadsdel norr har tillkommit och nästa stora bostadsområdesprojekt är Storsjö Strand.

– Men det är dags att titta hur vi lockar folk till övriga delar av kommunen. Vi måste lägga fokus på att marknadsföra de byar och bygder som ligger utanför Östersund. Det har aldrig gjorts.