Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kan bara göra kärleksfilm"

/
  • Tillbaka på Wargentinsskolan. I två dagar har Shahriyar Latifzadeh varit gästlärare på media-programmet. För treorna med film som huvud-inriktning berättade han bland annat om sin långfilm
  • Tillbaka i klipprummet i Wargentins mediahus.
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

En film utan sex, våld och onda karaktärer. Men med en massa kärlek och en massa Östersund.
Om tre veckor går ridån upp för Shahriyar Latifzadehs första långfilm "Kärlek 3000".

Annons
I går var Shahriyar Latifzadeh hemma i stan och träffade mediaelever på Wargentinsskolan och film- intresserad allmänhet på länsbiblioteket.
LT följde honom till Wargen, skolan där han själv gick för ett drygt decennium sen och där han skaffade sig sin första och enda filmmentor, Lasse Pettersson på mediaprogrammet.
- Jag gick inte mediaprogrammet - det fick jag inte för mina akademiska föräldrar - men jag hängde där jämt ändå, berättade han.
Mamma och pappa ville inte alls att Shahriyar skulle bli regissör så han tvingades att gå samhällsprogrammet för att ha någonting att falla tillbaka på när han "ledsnat på filmfjanteriet".
Men Shahriyar hade bestämt sig när han var 14, och i dag när han är 30 har familjen förstått att han inte tänker ändra sig.
- Nu får jag allt support och kärlek man kan önska sig, säger han.
Han har satsat på en gedigen filmutbildning efter gymnasiet, läst filmvetenskap, gått Malmö filmskola och tagit regissörsexamen vid filmhögskolan i Göteborg.
Han har gjort över 50 kortfilmer och ett tiotal dokumentärer och 2006 fick han Bo Widerberg-stipendiet som delas ut till synnerligen lovande unga filmskapare.
- Jag trodde väl kanske att stipendiet skulle öppna en del dörrar för mig, att man från Filminstitutet och andra skulle vilja ta hand om en ung talang. Men riktigt så var det inte. Jag har verkligen fått jobba för att få finansiering till mitt långfilmsprojekt, säger han.
Till sist blev det det lilla oberoende produktionsbolaget Stollywood som finansierade filmen helt på egen hand. Filmpool Jämtland har varit med på ett hörn och hjälpt till med de inspelningar som skett i Östersund.
- Helst hade jag velat göra hela filmen här. När det inte gick var jag stenhård på att åtminstone de tillbakablickar som huvudpersonen Sam gör på sin barndom skulle spelas in här.
Sam är en östersundare som flyttat till Stockholm där han känner sig osynlig och ensam. Han längtar hem till Jämtland men så träffar han Hanna och blixten slår ner...
En film om kärlek, alltså?
- Ja, alla mina filmer handlar om kärlek. Jag kan inte göra något annat, säger Shahriyar som växte upp i en familj med starka kvinnor och bara såg kärleksfilm där hemma.
- Jag hade inte sett någon action, inte ens en westernfilm, förrän vi flyttade från Iran när jag var elva.
Familjen hamnade i Östersund och Torvalla, och det är i Torvallaskolan scenerna ur huvudpersonen Sams barndom spelats in.
Shahriyar gör själv rollen som Sam.
- Filmproducenterna vill gärna ha kända namn i alla huvudroller, men vi kan ju inte bara göra polisfilmer med Mikael Persbrandt som kostar 30 miljoner att producera. Till sist ledsnar folk på dem också.
- Sam är en vanlig kille och satte man en känd skådis i rollen så vore han ingen vanlig kille längre.
Men är det inte svårt att regissera sig själv?
- Nej, för mig är det en metod som fungerar. Jag tycker jag blivit en mycket bättre regissör sedan jag började spela i mina egna filmer.
Den 14 november går "Kärlek 3000" upp i ett tiotal städer runt landet.
- Det är ganska bra för en debutfilm, säger Shahriyar.
Och Östersund är en av premiärstäderna?
- Självklart. Det var ett absolut krav från min sida.

Mer läsning

Annons