Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har inget att göra där längre"

Min hembygd. Här ryms kärleken till Halmstads skogar, viljan att upprätta småstaden, flykten från en syrefattig förort eller revanschen för byns särling.
I en rad artiklar berättar kända kulturpersonligheter med egna ord om platsen som formade dem, om hembygden.
I dag: Nils Poletti om sitt Tyresö.

Annons

Nils Poletti, regissör och konstnärlig ledare för Turteatern i Kärrtorp, växte upp i ett radhusområde från 1970-talet i Tyresö söder om Stockholm. Numera ser han Kärrtorp som sitt hem.

"Jag växte upp i Krusboda i Tyresö, i det som då sades vara Skandinaviens största radhusområde. Som alla har jag en dubbel relation till min hemort. Tyresö har väl varit Moderatstyrt nu i en tre, fyra mandatperioder och mår därefter."

"Jag hörde någon gång att Tyresö var Stockholms mest homofientliga kommun, jag vet inte hur de har mätt det, men jag kommer ihåg från 90-talet att det var inne att vara nasse där. Det var något slags lägre medelklass som huserade där – det var jävligt ångestladdat – och så bodde den högre medelklassen i gamla Tyresö där de hade sjövillor. När vi hade skolval fick Ny Demokrati 20 procent i omröstningarna."

"Jag har inget att göra i Tyresö längre, numera ser jag Kärrtorp som mitt hem. Det tragiska med Tyresö är att man kan åka dit och se folk som var tuffa tjejen eller killen på högstadiet och som fortfarande beter sig och har samma kläder som de hade då. De har fastnat där. Det är lite som en håla, en ghettohåla, ungefär som Haninge som jag heller inte är så förtjust i."

"Tyresö är ytterstad, en blandning mellan landet och staden. De som bor där är fortfarande lägre medelklass och det är väl därför som Sverigedemokraterna är så starka där också, tyvärr. De är arga för att de inte har några jobb och så skyller de på de andra, i stället för att inse att det beror på borgerlig politik."

Sara Ullberg

sara.ullberg@tt.se