Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har blivit precis som mitt barnbarnsbarn"

När 85-åriga Britt Hallgren flyttade från sitt hus till äldreboendet i Storsjö gav hon sig själv en surfplatta i inflyttningspresent.

Nu utgör hon en del av en unik skara äldre som blivit flitiga internetanvändare på gamla dagar.

Annons

I januari flyttade Britt Hallgren till äldreboendet Fjällviolen eftersom huset i Storsjö blev för jobbigt att sköta på egen hand.

– Där hade jag ingen internetuppkoppling men jag föreställde mig av någon anledning att jag var tvungen att skaffa internet så att jag kunde få kontakt med yttervärlden när skulle sitta på hemmet, förklarar hon bakgrunden till att hon i samma stund som hon flyttade köpte en surfplatta, en Ipad, till sig själv i inflyttningspresent.

Hennes erfarenheter av datorer var då obefintliga, sånär som på den mobiltelefon som barnbarnsbarnet suttit djupt försjunken i när han varit på besök.

– Jag har hela tiden sagt åt honom att lägga ifrån sig telefonen och gå ut och göra något i stället, men nu är jag precis likadan själv, skrattar Britt.

En undersökning från 2011 om äldre personers internetvanor visar att hennes plötsliga intresse för internet är ovanligt. Av de svenskar som är födda på 20-talet använder endast sex procent internet dagligen.

Bristande intresse och rädsla för krånglig teknik brukar vara den vanligaste förklaringen till varför så få i åldersgruppen använder någon form av dator, visar undersökningen.

Det gäller inte Britt Hallgren. För henne öppnades en helt ny värld.

– Jag kastar mig bara in i det som är nytt. Nu kan jag ha daglig kontakt med mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Jag använder Facebook väldigt mycket och Google när jag kör fast i något korsord. Tack vare Facebook har jag fått kontakt med en gammal vän i Norge som jag inte träffat på 25 år, berättar hon.

Men internetanvändandet har även medfört en del oväntade nattliga vanor erkänner Britt.

– Jag började spela ett spel en kväll och skulle "bara spela en gång till". Plötsligt var klockan halv ett på natten, skrattar hon.