Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har aldrig röstat i kyrkovalet"

För Gun-Lis Kempe från Knöva är kyrkovalet inte intressant.

Hon är medlem i Brunflo församling, men är inte aktiv och har aldrig sett någon anledning att gå och lägga en röst.

Annons

– Jag är inte religiös av mig. Jag har varit i kyrkan vid konfirmationer eller begravningar och liknande. Och när jag var med i Näs församling för flera år sedan, åkte jag till och med häst och vagn till julottan. Det var mysigt, säger Gun-Lis Kempe, som berättar att anledningen till att hon inte går i julottan längre inte bara handlar om ökat ointresse utan också om att det är svårt på grund av busstiderna där hon bor.

78-åriga Gun-Lis Kempe har inte något behov av att vara aktiv i någon församlig för gemenskapens skull och tanken på att exempelvis delta i någon syjunta får henne skratta.

– Nej, det passar mig inte alls. Jag trivs bra själv och jag har svårt att sitta still, säger hon och ler. Gun-Lis berättar att hon i stället har sökt sig till veteranidrotten och trivts bra i den världen.

– Jag började idrotta efter 35 och har tävlat inom löpning och längdskidåkning. Jag slutade för tio år sedan efter en hjärtinfarkt.

Varför tror du att så få röstar i kyrkovalet?

– Jag tror att folk är väldigt bekväma av sig. Jag känner ingen av mina bekanta som ska rösta.

Vad skulle få dig att gå och rösta?

– Jag har ingen aning.