Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag håller på att bli feminist"

PRO:s ordförande i länet, Leif Persson, sticker ut hakan.
Och slår ett slag för länets allra fattigaste pensionärer – kvinnorna.

Annons

I Stockholm finns det lite drygt 800 kvinnliga pensionärer över 80 år som lever under EU:s fattigdomsgräns. I Jämtlands län är de 3000, enligt PRO.

– En orsak är att lönenivån är lägre här än i sthlm. Dessutom har kvinnor i vårt län mest jobbat deltid i offentlig verksamhet, säger Leif Persson.

– Det blir fler fattiga kvinnor i länet. Nu kommer också fyrtiotalisterna och dundrar in. Sedan har vi bonnkärringarna som har levt på mjölklikviden och har det urtaskigt och det är en stor grupp i vårt län.

Han tycker att pensionärerna hamnat i skymundan i valdebatten.

– 85 procent av medborgarna tycker att skatten på pensionen är åt helvete. Men det har inga partier hört. Alla pratar om jobben, jobben, jobben, precis som om inte pensionärerna vet värdet av att ha jobb.

För Leif Persson handlar pensionen om solidaritet. Om männens solidaritet.

– Jag har lärt mig att tjänstepensionen kommer att få en utslagsgivande roll. Det är fullt möjligt för mannen avstår en del av sin pensionslott till henne. Det gäller att väcka den frågan.

Du säger så här: "Jag håller på att bli feminist". Du är alltså på väg att bli?

– Jag håller på att lära mig, men jag är inte Feministiskt initiativ.

Vad är feminism för dig?

– Att alla har samma förutsättningar. Det är viktigt att knuffa på mansrollen. Kvinnorna kan ju inte både jobba och sköta om mig, det räcker inte med att bara hjälpa till i köket. Men det håller på att hända saker. Jag har ett mågämne där det visar sig att han är bättre på att laga mat än min dotter