Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag gör musik på ren överlevnad”

Popgeniet Andreas Kleerup har varit i blåsväder ända sedan han togs av narkotikapolisen mitt under Grammisgalan. En händelse som tagit mycket fokus från hans musik, som egentligen borde spela huvudrollen för Årets kompositör, nykomling och producent.

Annons

Hur har tiden efter Grammisgalan varit?

– Jag har aldrig skrivit så mycket musik i hela mitt liv som efter den galan.

När skriver du som bäst?

– När jag är arg. Jag har alltid fungerat bäst när jag får vara den i klassen som säger emot lärarna. Jag säger sanningen, så är det bara.

Vad betyder det för dig att vinna priser?

– På ett sätt betyder det allt. Det är folk som har koll som väljer ut en. Sen blir man ju väldigt inspirerad av att slippa demostadiet och få ett flygcertifikat i stället. Men nu går jag vidare.

Vad har du på gång framöver?

– Min skiva (”Kleerup 2008”, reds. anm.) ska släppas över hela världen med nytt omslag och ny lansering. Det blir nog många festivalspelningar i sommar, mest engelska. Det ska bli skönt att slippa Sverige och jantelagen.

Varför då?

– För att i Sverige får man inte vara en snubbe som både gör skör musik och har snygga tjejer. Man måste vara antingen eller, annars går det inte ihop. Jag förstår till exempel att Ingmar Bergman flydde Sverige så länge.

Ändå vinner du ju priser och hyllas av recensenter?

– Ja, jag kommer undan för att jag har flottigt hår, en snygg t-shirt och är uppvuxen i Täby. Hade jag däremot haft ett turkiskt efternamn så hade jag säkert blivit nerslagen av polisen. Nu vill till och med Janne Josefsson ha min autograf.

Varför medverkade du i tv-programmet Debatt med Janne Josefsson?

– Jag kände att jag var tvungen eftersom jag vill stå för det jag gör. Däremot har jag inget intresse av att sitta där och säga att man ska legalisera saker, för det tycker jag inte.

Nyligen hamnade du i slagsmål med publiken i Malmö. Vad hände egentligen?

– Det var några i publiken som stod och pekade finger. Då blev jag arg och hoppade ner från scenen.

Varför blev du så arg att du kände att du måste slåss?

– Jag kände att jag måste försvara mig för att låtarna är så sköra. Jag har jättesvårt att hantera det där ... man ska inte gå på min konsert och tro att det är någon jävla fyllefest och förstöra allt. Man ser allt från scenen, folk skulle bara veta.

Vad menar du med att låtarna är så ”sköra”?

– Skivan är gjord på ett behandlingshem när jag kände att jag var tvungen att ta itu med mina demoner och göra det jag är bra på. Man skulle kunna säga att den är gjord på ren överlevnad.

Du är känd för att omge dig med duktiga gästsångerskor, finns det någon kvar som du gärna skulle vilja samarbeta med?

– Nej, nu ska jag i stället försöka visa att regissören också kan vara artisten. Picasso behövde ingen sångerska, det räckte med honom, liksom.

Inga gäster på nästa platta alltså?

– Nej, jag har en helt ny plan för nästa platta.

Berätta.

– Den ska gå från Tyskland till Nigeria via Jamaica. Något mer än det kan jag tyvärr inte avslöja.

Vad gör Andreas Kleerup om tio år?

– Ingen aning, men om fem år sitter jag säkert i New York och komponerar klassisk musik.

Just nu pågår Melodifestivalen för fullt. Skulle du kunna tänka dig att medverka, antingen som låtskrivare eller artist?

– Aldrig. Det är det mest mobbningsstarka tv-programmet som finns. Titta bara på The Ark, deras aktie sjönk som en aktie under depressionsåren i USA när det gick dåligt för dem.

– Nej, man ska inte ge sig in det där skräpet. Det är som att skriva en dagbok och ge den till en bloggare.

Skulle du vilja bli folkkär då?

– Jag säger så här: Under varje spelning står det ett gäng 18-åringar längst framme vid scenen som vill ge mig en kram. Det räcker för mig.

I kväll spelar du i Östersund, kommer det att bli en lugnare spelning än den i Malmö?

– Det kommer att bli en helt vanlig spelning, men man vet ju aldrig hur det går. Fast min erfarenhet är att det är softare människor ju längre upp man kommer i landet.

063-15 55 28

mops@ltz.se

Mer läsning

Annons