Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag gillar att arbeta i verkstadsmiljön"

Över 50 personer i länet fick ett nytt jobb eller en praktik hos Samhall. En av dem är Piotr Babinski som nu arbetar på företaget Essge plast i Odenskog. Ett företag där 20 procent är anställda av Samhall.

Annons

I Sverige var det totalt 4452 personer med funktionsnedsättning som under 2013 fick jobb eller praktik hos Samhall.

I Jämtlands län fick 57 personer ett jobb eller en praktikplats hos Samhall och 25 personer lämnade också Samhall för jobb hos annan arbetsgivare under samma tid.

Totalt är det 406 anställda inom Samhall i länet, varav de allra flesta, 270 stycken i Östersund.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att vi idag kan anställa så många personer och erbjuda dem jobb. Våra medarbetare har många gånger varit utan anställning under många år. Att känna att man är en del av samhället samt att komma in i den sociala biten är jätteviktig, säger Annika Schmidt, distriktschef för Samhall, distrikt Jämtland.

Hon påpekar att många kommer till Samhall genom praktik för att testa om man klarar av arbetslivet, men att även många anställs direkt. 

– Ofta börjar man hos oss inom våra egna affärsområden. Därefter ska man enligt sin egen handlingsplan matchas mot uppdrag ute hos våra kunder, inom bemannade lösningar eller tjänster. För att senare få en anställning på öppna marknaden.

Målet är att 6 procent ska lämna Samhall för en anställning någon annanstans.

– Jag tycker personligen är målet är för lågt och att det går för långsamt för det blir totalt bara om 1200 personer i landet. Det borde i stället ligga på 25 procent, säger Leif Danielsson, områdeschef Samhall.

Varför ska vi skattebetalare finansiera arbetskraften hos privata företag, tycker du?

– Det är ju en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, så att de funktionshindrade kommer ut på arbetsmarknaden. Jag tycker det fungerar bra men att det som sagt går för sakta.

Hur ligger era löner inom Samhall, jämfört med det privata näringslivet?

– Våra löner ligger på medelnivå och jag kan inte säga om de ligger högre eller lägre än inom det privata. Det varierar helt beroende på vad man arbetar med.

Hur länge kan de som är ute på en arbetsplats jobba kvar på samma ställe utan att de blir anställda av ett företag?

– Det finns ingen bortre gräns.

41-årige Piotr Babinski kom till Sverige för drygt sju år sedan från miljonstaden Lodz i Polen. I Polen arbetade han bland annat med bildemontering och som lastbilschaufför. I det arbetet skadade han också sin vrist allvarligt.

Piotr Babinski kom till Sverige med en polsk kompis på semester, men när kompisen åkte tillbaka valde Piotr att stanna kvar.

– Jag åkte fram och tillbaka mellan Polen och Sverige första året innan jag bestämde mig. Jag valde att stanna eftersom jag träffat en svensk kvinna här.

Piotr Babinski har lång erfarenhet av Samhall och har bland annat arbetat inom städning och gjort praktik på Gelab på Frösön med att montera olika elektroniska komponenter, som kretskort. I februari gjorde Piotr tre veckors praktik på företaget Essge plast vid Odenskog. Piotr är anställd av Samhall och Essge plast hyr in Piotr. Företaget har bra erfarenhet av Samhall och har genom åren också därför anställt tre stycken personer som tidigare varit inhyrda från Samhall.

I dagsläget arbetar totalt 50 personer Essge plast och av dem är tio anställda av Samhall. De arbetar med att formpressa plastdetaljer och företaget har specialiserat sig på filter av olika slag som monteras i ventilation, bilar och motorsågar.

Piotr Babinski alternerar mellan olika arbetsstationer så att arbetet inte ska bli allför monotont.

– Jag trivs med att arbeta med händerna och jag gillar verkstadsmiljön. Det har jag alltid gjort, även i Polen. Jag trivs även med mina arbetskamrater, säger han.

Du har din syster och mamma kvar i Polen, tror du att du kommer att återvända?

– Nej, jag vill inte börja om från början igen. I Polen finns inte samma hjälp att få som i Sverige och jag skulle behöva börja om från noll. Jag kan också hjälpa min mamma mer härifrån eftersom jag skickar lite pengar till henne varje månad.