Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag förlåter aldrig Alliansen

Annons

Jag kommer aldrig att förlåta Alliansen för det de gjort mot människor i Sverige. Hög arbetslöshet, ett sargat trygghetssystem och ökade sociala och ekonomiska klyftor. Det är de reella konsekvenserna av den högerpolitik som de bedrivit de senaste 8 åren.

Jag kommer aldrig förlåta Alliansen för att ha sänkt skatterna med 140 miljarder. För att ha urholkat och sålt ut vår välfärd. För att ha gett mer till de rika, på fattigas bekostnad. För att de sedan varnar oss för hur dyrt det kommer bli att hjälpa människor som flyr från krig och förtryck.

Jag kommer aldrig förlåta Alliansen för att ha lagt en grund för fascismens tillväxt i Sverige. Vi vet, både från historien och vår samtid, att de högerextrema krafterna växer när fattigdomen och missnöjet ökar. Det är ingen nyhet, att när vi har stora ekonomiska och sociala klyftor minskar tilliten till våra medmänniskor och vi blir misstänksamma. Det är då vi får starkare uttryck för den rasism, sexism och homo- och transfobi som sitter djupt rotad i vårt samhälle. Det är då partier som Sverigedemokraterna växer, och lyckas få 12,9 procent i valet till vårt nationella parlament.

För det är därför Sverigedemokraterna röstar med Alliansen i 9 fall av 10 i riksdagens voteringar. Det är för att konsekvensen av traditionell högerpolitik är fascism. Sverigedemokraterna gillar ökade klassklyftor, en urholkad välfärd och ett försämrat trygghetssystem eftersom det spelar dem rakt i händerna. För det är då de kan peka finger mot invandrarna och säga, titta vad dyra de är!

Jag kommer aldrig förlåta Alliansen för att de tillåter fascismen att normaliseras. För att nazister tillåts ha utrymme i det offentliga rummet och marschera på gatorna under självaste Kristallnatten. För att principer kring yttrandefrihet är viktigare än att jag och mina vänner ska känna oss trygga. För att jag knappt vågar skriva den här texten.

Jag kommer aldrig förlåta Alliansen för att direkta konsekvenser av deras politik är att många av mina vänner blir allt mer otrygga. För att nazisternas våld har varit närvarande i min närhet, för att hotbilden och det reella våldet mot QTBH-personer och rasifierade är större än någonsin. Förstår ni att det här får reella konsekvenser för människors liv och vardag? Det är på riktigt, det är allvar.

Men mitt i allt så börjar jag också undra vart vänsteralternativet till högerpolitiken tog vägen. Vart fanns den opposition som skulle tala om solidaritet, jämlikhet, antirasism och jämställdhet i motsats till splittring och ökade klassklyftor? För medan Socialdemokraterna pratade om jobb och ekonomisk stabilitet, medan Vänsterpartiet bara pratade om välfärdsvinster och medan jag helt och hållet tappade bort Miljöpartiet – så växte sig brunhögern starkare än någonsin. Den samlade borgerligheten gjorde sitt sämsta val sedan vi införde allmän rösträtt, men den rödgröna oppositionen stod stilla.

Jag kommer aldrig förlåta Alliansen eller de rödgröna för att jag inte en enda gång under valrörelsen hörde ordet fascism när en pratade om eller med Sverigedemokraterna. Förlåt – låt det vara hela förra mandatperioden. För att en inte bemöter dem utifrån deras ideologiska grund. För att en inte pratade om att de är mer än ett främlingsfientligt enfrågeparti. För att en inte pratade om att de vill förbjuda mångkultur, inskränka aborträtten, återinföra sambeskattning och inte tillåta samkönade par att gifta sig eller skaffa barn.

Sverigedemokraterna är ett ideologiskt fascistiskt parti och deras position i det offentliga rummet skapar stor otrygghet och får allvarliga konsekvenser för väldigt många människor. Snälla, kan vi prata om det?

Till sist kan jag heller aldrig förlåta Alliansen för att de i diskussionen kring vad frihet är, så pratar de om frihet att välja vilket företag som ska vara ansvarig för din vård eller skolgång, eller att du genom ett jobbskatteavdrag ska få någon extra hundralapp i månaden – och glömmer helt bort att frihet egentligen handlar om att kunna leva ett tryggt liv där en tillåts vara den en är och vill vara. Och dessa friheter blir allt mindre för varje dag som går, för många existerar de inte ens.

Sverigedemokraterna fick 12,9 procent i valet till Sveriges riksdag 2014 och jag är livrädd för vad som kommer att hända på gatorna nu.

Veronica Grönlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel