Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag fick en ny syn på politik"

I helgen samlades representanter från hela landet för att diskutera landsbygd. Med på landsbygdsriksdagen fanns Hanna Johannesson och Joel Engström från Ragunda kommun.

Årets riksdag i Sandviken samlade företrädare för landsbygden från hela Sverige. Kommunalrådet Terese Bengard, (S), hade med sig Hanna Johannesson och Joel Engström som representanter för den unga delen av befolkningen i Ragunda kommun.

Jag tyckte det var jätteintressant, säger Hanna Johannesson. Jag åkte därifrån med en helt ny syn på politik. Tidigare har jag varit engagerad i samhällsfrågor men nu insåg jag att de nästan alltid har en koppling till politiken.

Landsbygdsriksdagen pågick under tre dagar över helgen, Sandviken var värd för mötet. På dagarna varvades seminarier med debatter och föreläsningar. Bland deltagarna fanns många ungdomar från Sveriges landsbygd.

– De viktigaste frågorna för oss som är unga i Ragunda kommun är nog främst sådant som rör fritid och jobb, säger Hanna Johannesson. Det finns jättemånga engagerade ungdomar, någon skulle bara behöva fråga oss vad vi vill. Vi skulle kunna göra mycket själva, bara någon tror på oss och ger oss lite ekonomiska resurser, säger Hanna Johannesson.

Till vardags går både Hanna Johannesson och Joel Engström på Anders Olovskolan i Hammastrand, i årskurs åtta respektive årskurs sju.

– Unga i stan har ett helt annat utbud av aktiviteter, säger Hanna. Tillgängligheten är såklart bättre där det bor mycket folk och det finns bra kommunikationer. Vi på landsbygden måste kämpa lite hårdare, säger Hanna.

Med sig hem till Ragunda kommun har ungdomarna ideér som nu ska förverkligas.

– Det var inspirerande att ta del av andras åsikter och hur det var där de bodde, säger Hanna.