Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag får en Gerry Besselink-känsla"

Jämtland har hittat ersättaren för succéspelaren Brandon Peterson.
– Jag får en Gerry Besselink-känsla när jag ser honom, säger Peter Johansson om nye Trevor Gruis.

Den 208 cm långe amerikanen har just avslutat sina studier på South Dakota College och är redo för sin första utflykt som proffs. Den nya adressen blir Jämtland Basket, som lyckats övertyga 22-åringen om att skriva ett kontrakt.

– Jag fick en bra känsla redan efter några minuter när jag såg honom på tape. Dessutom är han tacksam att få komma hit. Han vill ut i Europa, säger coachen Torbjörn Gehrke som känner sig "väldigt bekväm" med värvningen av Trevor Gruis.

Jämfört med Brandon Peterson är 22-åringen en annan spelartyp.

– Trevor är mjukare, rörligare, inte så fyrkantig. Han är lite som Mike Palm eller Joakim Kjellbom. Han tar sig runt sina motståndare.

Gruis kommer från division 1 i NCAA, alltså den högsta collegenivån. Där rankades han i fjol som en av seriens bästa spelare.

Hans genomsnitt i fjol på 11.1 poäng och 5.8 returer på 27 minuters speltid är både bättre och sämre än vad Brandon Peterson hade under sitt sista collegeår.

Peterson hade 10+10 för sitt Arkansas State under 2012/13.

– Trevors siffror är inte fantastiska, men den sammanlagda känslan är så bra av hans poäng, returer, försvarsspel och passningsspel. Dessutom är han en duktig passare. Han kan läsa spelet och han gör det enkelt för sig.

Trevor Gruis jobbar hårt och gillar att spela nära korgen, något som varit prioriterat i rekryteringsprofilen.

– Han har ett rörelsemönster som jag tror är väl anpassat för att lyckas i Europa. Trevor är en rörlig och aggressiv "postspelare", som söker sig nära korgen. Just den position vi behöver. Jag tror också att han kommer att kunna utveckla sitt spel ute på golvet. Trevor kommer bli den viktigaste positionsspelaren eftersom vi bara kommer han en spelare med hans fysik och repertoar, säger Gehrke.

Jämtlandscoachen har däremot fått ett nej från en annan center; Omar Zaghdane har tappat hungern att spela basket.

– Omar vill satsa på skolan och flickvännen i stället, säger Torbjörn Gehrke, som redan börjat jobba med ersättare.

Fyra unga svenska insidespelare är kartlagda. Kravspecifikationen är att den aktuelle spelaren ska brinna för att komma till Jämtland.

– Det ska finnas ett begär att spela här.

Alla fyra spelare är från college i USA eller från ligan i Sverige.

– Två är kanske lite för bra och kommer kanske att kräva väl hög ersättning, men jag måste i alla fall kolla. Om inte det här fungerar får vi titta utomlands efter någon 18- eller 19-årig EU-spelare, menar Gehrke, som betonar att han ändå helst vill värva unga och utvecklingsbara svenskar.

– Det är ändå den satsningen som vi vill göra.