Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag blir kvar här så länge jag behövs"

Östersundsbon Olle Olofsson har i två dygn hjälpt till att släcka skogsbranden i Västmanland.
För honom och den grupp skogsbrandmän han tillhör handlar det om att bromsa branden snarare än att släcka den och lokalbefolkningen har visat enorm uppskattning.

I måndags morse kom den särskilt utbildade skogbrandmannen Olle Olofsson ner till det brandhärjade skogsområdet norr om Västerås och väster om Sala.

Läget är så allvarligt att staten tagit över ansvaret för räddningsinsatsen från kommunerna och att släcka elden är inte att tänka på – det handlar om att få stopp lågornas framfart.

– Vi försöker bara begränsa spridningen så mycket som möjligt, vid det här tillfället går det inte att släcka elden, berättar Olle.

Han arbetar för företaget Sits och är tillsammans med en annan kollega från Jämtlands län en av flera specialutbildade skogsbrandmän på plats.

– Vårt företag tar order högre uppifrån men eftersom vi är de enda utbildade skogsbrandmännen så ger vi förslag på vad man ska göra, säger Olle Olofsson.

Han och hans kollegor utgår från ett basläger i Ramnäs i den sydvästra delen av det milsvida område som brinner och arbetsuppgifterna handlar om allt från att evakuera människor till att i förväg på ett kontrollerat sätt bränna skog så att den framrusande branden inte har något att få fäste i.

– Läget är nog ganska lika i dag (tisdag) som i går. Det lugnar ju ner sig på nätterna och sedan blommar det upp igen när värmen kommer på dagarna, säger Olle.

Teamet av räddningspersonal sätter nu sitt hopp till vädret.

– Det som behövs är regn och regn i kopiöst stora mängder.

Men mitt i den krissituation som många av de boende i området befinner sig i med evakuering eller hot om evakuering visar de sin tacksamhet gentemot dem som bekämpar branden.

– Jag måste ge en stor eloge till lokalbefolkningen här. De har till exempel donerat pengar till Ica så att vi kan gå dit och ta vad vi behöver, berättar han.

På ett dygn lyckades också en Facebook-grupp samla in pengar som omsattes till ett helt lastbilslass förnödenheter åt brandmännen.

– Det vi gör är väldigt uppskattat och lokalbefolkningen gör det bra.

Hur länge blir du kvar där nere?

– Jag vet inte, men så länge jag behövs så är jag ju kvar, säger Olle Olofsson.