Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag blir censurerad av Länskulturen"

På fredag skulle Linnéa Sjöbergs Salong Flyttkartong ha flyttat in i Designcentrums källare. Länskulturens lokal som de själva gärna kallar för "en mötesplats för kultur". Nu stoppas konstprojektet av Ingrid Printz. En orsak: Länskulturen har inget uppdrag att ställa ut konst.

Salong Flyttkartong kan beskrivas som en intensiv tatueringsperformance bestående av installationer, projektioner och ljud. Sjöberg och hennes sidekick tatuerar sig själva, eller varandra, endast iförda pannlampor samtidigt som de lyssnar på stenhård techno.

Förra helgen besökte Linnéa Sjöberg tatueringsmässan Black Ink Con i Stockholm och nu är hon på väg till Östersund där hon ska föreläsa om sitt konstnärskap i Rentzhogsalen på Jamtli på lördag. Men framträdandet på Designcentrum dagen före har kommit rejält i gungning sedan områdeschefen Ingrid Printz beslutat att inte upplåta Länskulturens lokaler för verksamheten. Printz anger två orsaker till beslutet:

En orsak är att kommunen påtalat brister angående miljö- och hälsoaspekter i samband med installationen. Uppgifterna bekräftas av miljöchefen Jari Hiltula.

– Linnéa Sjöberg har inte anmält sin verksamhet någonstans och det är alltid anmälningsplikt på en tatueringsverksamhet eftersom det finns risk för blodsjukdomar. Informationen fick vi av miljöförvaltningen i Stockholm som hade gått igenom de medverkande vid helgens tatueringsfestival, säger han.

Men som jag förstått så tatuerar de inga andra än sig själva?

– Vi lägger oss inte i konstnärsperspektivet, utan konstaterar bara att det är anmälningsplikt på den här typen av verksamhet. Det här är inte bara en installation utan också något som faktiskt förekommer i källare hos privatpersoner. Därför har vi också satsat resurser på att upplysa ungdomar om riskerna.

En annan orsak, enligt Ingrid Printz, är att Länskulturen inte har något uppdrag att ställa ut konst.

– Vi hade ett uppdrag att vara utställningsaktör, men det har vi inte längre. Det uppdraget har till exempel Jamtli och konstföreningarna i länet. Och eftersom Salong Flyttkartong är en tydlig konstinstallation blir det också ett skäl till att inte upplåta lokalen, säger hon.

Det är framför allt det sistnämnda skälet som gör att arrangören JLK, Jämtlands läns konstförening, ställer sig frågande till beslutet.

– Trots att Linnéa Sjöberg inte tar med sig tatueringsverktygen får vi alltså inte vara i Designcentrums lokaler. Vi undrar vem som drar den gränsen? Det är inte lätt med konst i den här stan. Snart har vi en utställning om broderier på Jamtli, jag funderar på att göra en med namnet "Bryderier", säger JLK:s ordförande Tore Brännlund.

Vad gör ni nu?

– Vi håller på för fullt med att leta en ny lokal, men vi får se hur det blir. Föreläsningen på Jamtli är i alla fall inga problem, säger Tore Brännlund.

Ingrid Printz, har konsten en svår tillvaro i Östersund?

– Just när det handlar om den här typen av konst tror jag inte att det är lätt någonstans. Som jag förstår har Stockholmspolisen reagerat på den här salongen. Så egentligen kan jag inte svara om det är lättare i en storstad än i Östersund. Konstens innersta kraft är ju att tänja på gränser, provocera och lyfta upp frågor på ett nytt sätt. Men det blir problem när vi vår veta att den är olaglig.

Vem drar gränsen för vad som är konst eller inte på Länskulturen, undrar Tore Brännlund. Kan du förstå hans funderingar?

– Ja, och det är en jätteintressant diskussion och en viktig fråga att driva framåt. Där behöver vi ta fram en tydlig policy. Vi kallar lokalen vid Designcentrum för en mötesplats för kultur och vi pratar också om ett showroom där vi till exempel visat aktuell formgivning från länet. Men vad är egentligen ett showroom?

Linnéa Sjöberg känner sig censurerad.

– Jag blir censurerad av Ingrid Printz på grund av min estetik. Jag jobbar med identitetsskapande och är inte ens intresserad av att provocera. Den maktutövning som polisen och miljöförvaltningen utförde på oss i helgen grundade sig på förutfattade meningar. De hade redan bestämt sig för vad de var ute efter, säger hon.