Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag blev hjärntvättad"

En 63-årig kvinna drogs in i en karusell av lån som snurrade allt snabbare, när mamman till den bedrägerimisstänkte 37-åringen trycke på om mer pengar.

Den 63-åriga kvinnan är bosatt utanför Umeå. Hon träffade mamman på en hundkurs och de hade mycket at prata om.

Mamman är numera medåtalad för grova bedrägerier tillsammans med sin 37-årige son.

Den 63-åriga kvinnan är numera ruinerad, men hade tidigare mycket god ekonomi.

– Jag har satt vår familj i en situation som är helt omöjlig.

– Det är som en psykiatriker skriver i ett utlåtande. Jag blev hjärntvättad, det är så det är, sa kvinnan i rätten när hon hördes på tisdagen.

Hur har detta gått till? frågade kvinnans advokat Ulf Holst.

– Ja, det är obegripligt. Efteråt fattar jag inte hur det gått till. Men jag kunde inte stå emot de enträgna telefonsamtalen och SMS från 37-åringens mamma. Jag kände mig pressad att "vi måste ordna det här".

Utlåningen började med att mamman till 37-åringen hörde av sig till den 63-åriga kvinnan om att han behövde pengar för att ordna med en skuldsanering.

Fler samtal och utlåningar följde, men i början betalade mamman tillbaka pengarna till den 63-åriga kvinnan.

– Jag tror hon uppfattade mig som en hjälpsam person. Att ha blivit utnyttjad så här känns väldigt bittert. Jag har varit lättlurad och godtrogen men har velat vara snäll och hjälpsam, sa kvinnan.

Vid varje lånetillfälle hävdade mamman till 37-åringen att hennes son behövde mer pengar till advokater och resor till England, för att rentvå sig från en tidigare bedrägeridom. Han skulle få flera miljoner i skadestånd, hette det.

Kvinnan fick också veta att 37-åringen skrev på en bok som skulle inbringa sex miljoner kronor. Den skulle ges ut på samma förlag som Harry Potter och det pågick affärssamtal med Disney om att göra figurer utifrån boken.

– Det är som en saga, jag kanske skulle skriva en bok själv, fortsatte kvinnan.

Hon beskrev situationen som pressad; hon lurades att låna ut mer för att få tillbaka tidigare lån.

Sammanlagt överförde hon ut 3,3 miljoner till 37-åringens mamma, som i sin tur överförde pengar till sin son vilken levde lyxliv för stora belopp.

Kvinnan tog ut en miljon från egna fonder och bankkonton och belånade sin fastighet. När hennes egna pengar var slut lånade hon av sina barn och föräldrar. Hon gick till pantbanken med matsilver och smycken. När det var som mest kaotiskt tog hon SMS-lån på flera hundra tusen.

I takt med att skuld- och skamkänslorna växte försämrades hälsan. Kvinnan gick ner kraftigt i vikt och alltsammans eskalerade till akut illamående. Till slut blev mammans telefonstamtal som elstötar.

– Så fort jag fick telefon eller SMS började jag skaka, sa kvinnan.

Både mamman och sonen fortsätter att förneka brott i rättegången som fortsätter hela månaden.