Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag behövde en soldat som kunde bära mig"

Albin Johnséns karriär var en enda stor uppförsbacke. Då skrev han låten "Din soldat". Nu ger texten stöd åt alla tvivlare i Sommarsverige.

"Har du också kört huvet i väggen så hårt att det känts som du sprängt det. Har du också svurit att aldrig ge upp det du drömt och sett fram till. Har du också stått på ditt jobb sen känt du är värd mer än så."

Ingen kan ha missat den. ”Din soldat” har sålt platina, toppar singellistan och spelas bokstavligen överallt. Låten handlar om hur lätt det är att tappa fotfästet i livet och duka under av alla krav. I refrängen, som sjungs av Kristin Amparo, kommer trösten: "Ja kommer kriga för din skull och finnas där för dig. När du stupar nästa gång så vill jag bära dig, låt mig vara din soldat!" Mattias Andréasson, känd från EMD, har skrivit melodin, medan Albin Johnsén står för texten.

Hade du förväntat dig att "Din soldat skulle bli så populär?

– Nej, absolut inte, jag är förvånad. Det har gått snabbt också. Verkligen jätteroligt!

Vad är det folk blir så förtjusta i tror du?

– Jag tror att det beror på många saker, dels är det en dansant låt med driv i och dels har den en stark refräng som är lätt att sjunga med i. Tajmingen är bra, den passar vår och sommar. Dagligen får jag också meddelanden om att människor känner igen sig i texten.

24-årige Albin Johnsén har tidigare berättar om sin tuffa tonårstid. Han gick aldrig ut gymnasiet och fick nyligen diagnosen adhd. "Din soldat" blev till när han kände frustration i sin karriär.

– Det var uppförsbacke, jag fick ingen respons vare sig från publiken eller från de jag jobbade med. Det fanns inget flyt helt enkelt och jag kände att jag behövde en soldat som kunde bära mig. Jag och Mattias(Andréasson reds. anm.) bestämde oss för att omvandla den där frustrationen till kreativitet. Vi kände omedelbart att det blev något väldigt bra.

Stämmer det att du började rappa redan i tioårsåldern?

– Ja, det stämmer, jag började i fjärde klass och har hållit på sedan dess. Men jag har väl aldrig varit någon särskilt bra rappare, tekniskt sett. Det är skrivandet och livespelningarna som jag är bäst på. Ju mer peppad publiken är desto mer peppad är jag.

Du har varit ute på turné ett tag, hur har spelningarna gått hittills?

– Jättebra, det har varit dans och fest! Men de flesta av mina låtar är ju inte släppta ännu så det blir lite speciellt för publiken. Ep:n kommer i augusti så Yranpubliken kommer att få höra några smakprov av den.

Kristin Amparo följer också med till Östersund. Hur är det att jobba med henne?

– Så himla roligt, jag gillar verkligen att ha henne som kollega! Vi hittade varandra genom låten och kommer att fortsätta samarbeta. Hon är faktiskt med även på nästa singel, men vad den heter tänker jag inte avslöja.

Albin feat. Kristin Amparo, fredag, Stora Dans, 20.15