Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är grundlurad"

Prylhandlaren hämtade delar av arvet efter Ulla Jerlings föräldrar med löftet att värdera dem.

Nu är sakerna borta, men hittills har Ulla inte fått ett öre i ersättning.

– Jag är grundlurad, säger hon.

Annons

I somras kontaktade Ulla Jerling från Svenstavik en prylhandlare för att få hjälp att sälja ett flertal föremål. Hennes hem var fyllt av saker sedan hennes pappa dött och hennes mamma fått plats på ett äldreboende.

– Jag hade sett att den här mannen annonserat att han hämtar dödsbon och kontaktade honom, berättar Ulla Jerling.

Den 7 juli i år hämtade prylhandlaren 19 flyttkartonger, två sopsäckar, ett par papperskassar samt en byrå, ett solur och en spegel. Allting var inlindat i tidningspapper och vissa saker, som aldrig använts, låg i sin originalkartong med tillhörande bruksanvisning. Han lovade att han skulle värdera allting och sedan höra av sig.

– Jag var noga med att påpeka att det han inte ville köpa av mig ville jag ha tillbaka.

– När han åkte i väg med alla grejor stod jag kvar och tittade efter honom. Då fick jag en känsla av att någonting var fel, berättar Ulla Jerling.

Men Ulla skakade av sig obehagskänslan. Och ett par veckor senare fick hon annat att tänka på då hennes mamma hamnade på sjukhus och efter en tids sjukdom senare avled. Dagen före sin mammas begravning slog det Ulla Jerling att hon inte hört något från prylhandlaren som hämtat alla grejor hos henne åtta veckor tidigare. När hon ringde för att höra hur värderingen gick fick hon veta att de flesta prylar redan var borta.

– Han sa att det mesta han fått var trasigt, resten var skräp, berättar Ulla.

Tillsammans med tre vänner åkte Ulla Jerling då till prylhandlarens butik och hämtade de saker som var kvar. Det mesta var borta, men en handfull föremål hittade hon.

– Resten visste han inte var det fanns.

Men enligt Ulla Jerling borde prylhandlaren ha vetat var hennes saker fanns. Dagen efter besöket hos honom hittade Ulla Jerlings väninna en annons på en auktionssajt på nätet där flera skålar som tillhört Ullas mamma auktionerades ut.

– Så otroligt fräckt, säger Ulla Jerling.

När Ulla Jerling gick igenom de prylar hon fått tillbaka och jämförde med de listor hon skrivit över saker hon lämnat i från sig visade det sig att det saknades 165 artiklar.

Ulla gjorde en egen värdering av de prylar hon överlämnat till prylhandlaren och bad honom att ersätta henne. Men han vägrade.

– Det handlar inte om några stora summor. Jag satte ett totalpris på 7 700 kronor. Och jag har inte fått något motprisförslag, säger Ulla Jerling.

Ulla Jerling har fortfarande inte fått en krona för de saker som saknas. Och nu har hon polisanmält prylhandlaren för stöld.

– Den här mannen har kränkt mig och mina döda föräldrar. Var deras grejor inte värda någonting?

– Även om det inte handlar om pengarna, vill jag ha mina 7 700 kronor så att jag kan sörja min döda mamma i fred, säger Ulla Jerling.

Och även om Ulla Jerling inte har någon större förhoppning om att prylhandlaren ska åtalas för stöld vill hon nu varna andra.

– Jag vill varna andra för bedragare och lögnhalsar av den här typen. Att vara med om det här är ingenting jag ens önskar min värsta fiende, säger hon.