Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är bara en i raden av många"

Sedan Torvalla hälsocentral blev distriktssköterskemottagning blir förtidspensionerade Ingrid Sund skickad till akuten för att få hjälp.

Stafettläkarstoppet medför att upp till tio patienter per dygn skickas till akuten i Östersund fastän de i stället borde vara på hälsocentralen, enligt akutens enhetschef Christina Larsson.

– De som är sjukast kommer in först medan de andra får vänta länge, säger hon.

En av de som drabbats av att det saknas läkare är 63-åriga Ingrid Sund i Torvalla. Hon har reumatism som gör att hon måste ta starkt kortison. Det i sin tur leder till benskörhet och bensår. Hon har nu ett stort sår på knäet som måste behandlas och i torsdags togs en bakterieodling från såret vid distriktssköterskemottagningen.

Dagen därpå fick Ingrid Sund väldigt ont i sitt sår och skickades till Odensala där en läkare skickade henne direkt till akuten då Ingrid berättat att hon svimmat under torsdagen.

– Så jag tillbringade fredag, lördag och söndag på hjärtenheten, berättar Ingrid Sund.

I måndags var Ingrid Sund tillbaka på mottagningen i Torvalla för omläggning av såret. Efter undersökningen ville distriktssköterskan skicka henne vidare till en läkare.

Men eftersom det inte fanns några läkare vare sig i Brunflo, Odensala eller Lugnvik så skickades Ingrid Sund till akuten i stället.

När LT träffar Ingrid Sund under onsdagen är hon på återbesök på akuten.

– Infektionsläkaren sa att om jag inte är bättre i såret på måndag så skulle jag kontakta infektionsmottagningen på Östersunds sjukhus direkt så att jag slipper gå via mottagningen i Torvalla ytterligare en gång.

Inom kort flyttar Ingrid Sund till Lugnvik.

– Där finns det läkare, men de är överbelastade idag, så jag vet inte hur det slutar.