Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag ångrar stafettläkarstoppet"

Ann-Marie Johansson har haft ansvaret för primärvården i länet den senaste mandatperioden. Det har varit tufft att få pengarna att räcka.
Det hon ångrar mest är stafettläkarstoppet.

– Det var inte bra, det blev helt fel. Vi dras fortfarande med sviterna främst i Östersund, säger hon. Flera läkare slutade sina jobb och det kunde ingen förutse. Trots att vi försöker rekrytera, har vi många vakanser i Östersund.

Måste ni lägga ner någon hälsocentral i Östersund under nästa mandatperiod?

– Inte lägga ner, men primärvårdschefen har fått uppdraget att se över strukturen så vi kan göra färre hälsocentraler. Men de ska ligga på ett bra ställe, och än har vi inte fått något förslag på hur det skulle kunna se ut.

Sedan har ni det ständiga underskottet inom sjukvården att dras med?

– Sjukvården är underfinansierad i hela Sverige, men i landstingsplanen för tre år framåt räknar vi med ett överskott på 65 miljoner. Då handlar det om uppräkningar och skatteintäkter.

Hon säger även att det förhoppningsvis blir en ny regering som förstår att det måste till mer resurser till sjukvården.

– I det budgetalternativ som Socialdemokraterna har ligger det 78 miljoner mer till landstinget under en treårsperiod. Men oavsett hur nästa regering ser ut måste vi få den att förstå att vi behöver extra tillskott från staten för att klara vården.

– I skatteutjämningssystemet fick landstinget, år 2005, 470 kronor per invånare i vårt län. I dag betalar vi 20 kronor per invånare, vi har alltså tappat nästan 500 kronor per invånare och det är väldigt mycket pengar.

Hur ska ni klara det fria vårdvalet nästa år?

– Vi har kontroll i landstinget att det vi satsar på är bra för patienten och ekonomiskt klokt. Men vi har gett direktören i uppdrag att se vad det fria vårdvalet innebär för vårt landsting, så vi kan möta det.

– Det kan innebära att vi får samarbeta mer med övriga landsting, exempelvis Västernorrland.

Däremot tror hon att det fria vårdvalet i hela Europa främst kommer att locka de patienter som har råd att betala. De sjukaste äldre kommer att finnas kvar i landstinget för att få sin vård.

Nu blir det region och då kommer det att handla om så mycket mer än bara vård. Hur ser du på länets utvecklingsmöjligheter?

– Vi har en hel del utvecklingsmöjligheter inom vården, inte minst att utveckla glesbygdsvården tillsamman med de fyra Norrlandstingen. Här ligger vi före övriga Europa när det gäller en åldrande befolkning. Vi kan tillsammans utveckla arbetsmetoder, medicinsk/tekniska produkter och en mängd andra idéer som kan bli till företag.

– Vi måste se vården i ett utvecklingsperspektiv, som ett komplement med övrigt företagande.

Det nya i regionen är att de också ska hantera länsstyrelsens utvecklingsmedel, det ser hon som jättespännande. Men hon ser nämnden för regional utveckling som den instans som ska jobba med frågorna. I varje fall om det blir fortsatt Socialdemokratiskt styre.

Själv har hon fokus på vården, eftersom regionstyrelsen också ska vara hälso- och sjukvårdsnämnd, där sjukvården är den viktigaste uppgiften.

Personalförsörjningen är fortfarande svår, det fattas sjuksköterskor och undersköterskor. Hur ska ni komma tillrätta med det?

– Det är också en del i den långsiktiga planen, men en viktig del för att få en bra vård. Vi höjer ingångslönerna för sjuksköterskorna och får vi igen AFA-pengar kommer de också att gå till höjda löner. Ändå ligger vi inte dåligt till lönemässigt.

– Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och därför ger vi möjlighet till forskning som en del och satsar på kompetensutveckling.

Hur kommer väljarna att märka om du blir ordförande i regionstyrelsen? De politiska motståndarna pratar om en politisk trötthet och att ett maktskifte borde vara på sin plats.

– Ja, vad skulle de annars säga. Tydlighet, att utveckla landstinget och den nära sjukvården ligger främst.

Varför har det hänt så lite under tiden som har gått?

– Jag tycker inte det hänt så lite, vi har dessutom fått nya krafter i tjänstemannaledningen som vi politiskt kan jobba med. Men det har varit lite stiltje eftersom vi har bytt. Sedan har vi inte haft så mycket ekonomi till utveckling. Långsiktighet och tydlighet hoppas jag kunna bidra med.

Kommer ni att vinna valet i regionfullmäktige?

– Jag tror det, vi vill satsa på sjukvården och utveckla den i länet och vi kommer dessutom att få ordning på ekonomin.