Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jacke Torkelsson – släpper sin första skiva vid 69 års ålder

Jacke Torkelsson är en av årets alla skivdebutanter. Igår när solen stod som högst på himlen, firade han släppet av sin första skiva ”Sametös” på restaurangen Marité. En skiva som har spelats in tillsammans med Patriks Combo, och är enligt omslaget ”Mitt i mellan singel och EP”. Den stora skillnaden mellan Jacke och de flesta andra debutanter, är att han är 69 år.

– Visst kan det låta annorlunda att släppa sin första skiva vid 69-års ålder, men Jacke Torkelsson är ingen nybörjare. Vi spelade tillsammans för första gången i Börtnan -87, och även då var Sametös den stora hiten, förklarar Patrik Zakrisson, som alltså varit med och spelat in skivan tillsammans med Jacke Torkelsson.

Sedan den där gången för 23 år sedan har Jacke och Patrik spelat med varandra åtskilliga gånger, och byggt upp en vänskap.

Förra året fyllde Patrik Zakrisson 40 år, och firade med fest i dagarna fem. Jacke Torkelsson stod som värd, och uppträdde under hela kalaset.

– Så som tack hjälpte jag honom att spela in den här skivan nu. Och det vi tjänar på den här skivan, går oavkortat till Jackes 70-årsfest nästa år.

Varför släpper du din debutskiva först nu, Jacke?

– Jag har haft det fullt upp med renskötandet tills nu, det var jobbigt. Man orkar inte spela in en skiva då. Att göra det nu är en dröm som har gått i uppfyllelse.

Skivan i sig innehåller tre låtar, alla med koppling till den jämtländska samekulturen. Den är betitlad efter hitlåten Sametös, låten som också är Jackes personliga favorit. Där söker han kärleken, som gärna får vara liten eller stor, lång eller smal, men viktigast är att hon är en klok och vis sametös.

Skivans andra spår heter ”Jag är fri”, och får vilken utflyttad jämtlänning som helst att längta tillbaka till Jämtlands vackra vidder. Tredje och sista spåret sticker ut från de andra låtarna som har lite dansbandssväng i sig. ”Renhjorden kommer” har mystiska vindljud och vacker, dramatisk samesång.

Skivan är kort, men rymmer mycket charm och värme. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta till 80-årskalaset innan nästa skiva kommer.