Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jack Vreeswijk närmar sig Cornelis

/
  • Cornelis Vreeswijk (1937-1987) var född i Nederländerna men blev en av Sveriges allra mest älskade vispoeter.Foto: Scanpix arkiv

Jack Vreeswijk slipper inte undan sin fars skugga. I dag accepterar han faktum och släpper en skiva med tolkningar av Cornelis musik.
– Jag var länge livrädd för att vidröra pappas låtar, säger han.

Annons

När Jack Vreeswijk debuterade med ”Underbart” 1995 var det få som tog musiken på allvar och desto fler som jämförde honom med salige pappa Cornelis, den store nationalskalden.

– Som barn till Cornelis tyckte somliga att jag åkte fram på en räkmacka. Den tog slut i och med första skivan. Jag var först jättehajpad i tv och tidningar – sen stod jag och harvade på en pub i Lidköping...

– Vissa av recensionerna handlade bara om jag odlade skägg för att likna pappa. Jag fick aldrig en ärlig chans, säger Jack Vreeswijk.

Efter skivfloppen valde han musiken som bisyssla, blev småbarnsfar, började om på ruta ett och spelade på pizzerior. I flera år undvek Jack Vreeswijk musikarvet efter Cornelis, så pass att han omnämnde honom som ”min gamle släkting” snarare än ”pappa”.

– Bränt barn skyr elden. Jag var så rädd för att jämföras med honom och sågas.

Hur vill du beskriva relation till din pappa?

– Cornelis var kanon när han var närvarande - däremot hade han inte direkt den högsta ”närvaropoängen”. Men jag var aldrig besviken på honom, vi hade en rak dialog.

Hur var det med hans alkoholmissbruk, egentligen?

– Pappa hade taskigt ölsinne, och i perioder kunde han festa ordentligt. Men han kunde också ge fan i att dricka under flera veckor. Att han var så produktiv säger en hel del. Han gjorde 43 plattor, fyra-fem spelfilmer, pjäser och diktsamlingar... Och allt detta på 25 år. Det går inte att vara ”alkis” då.

Under 2000-talet har han återvänt till Cornelis-repertoaren och även satt upp föreställningen ”Från James Dean till nationalskald”, där Jack själv porträtterade sin far. Nu tar han steget fullt ut, släpper ett album där merparten av låtarna är Cornelis.

– Jag valde bort örhängena, som ”Hönan Agda” och ”Brevet från kolonien”. ”Cecilia Lind” brukar jag sjunga live men det finns ju över 400 andra låtar att välja mellan.

”Jack Vreeswijk sjunger Vreeswijk” rymmer spår som den mörka ”Telegram för Lucidor” och ”Grimasch om morgonen”, Jacks egen favorit.

– Poesin i den är bland det bästa han har skrivit. Det har poppat upp många kvinnor genom åren, som hävdar att de är ”Ann-Katarin” i texten. Men jag vet exakt vem det handlar om.

Vad tillför du dessa låtar, som din pappa redan har gjort så bra?

– Bra fråga, jag har räknat med den. Egentligen vet jag inte vad jag tillför. Lyssnarna får avgöra.

Mer läsning

Annons