Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till utökad fiskodling

Överumans Fisk AB får tillstånd från miljödomstolen att bedriva befintlig och utökad fiskodling på två fastigheter i Utanede, i Ragunda kommun.

Odlingarna bedrivs vid Indalsälven i anslutning till Hölleforsen och Blåtjärn.

Den maximala foderförbrukningen anges till 60 ton per år. Ökningen sker från tidigare 40 ton och den nya fodernivån motsvarar en produktion på ca 55 ton fisk vid ett normalt år.

Volymen fisk i Hölleforsen beräknas bli drygt dubbelt så stor som i Blåtjärn. Varje år odlas tre "kullar" yngel.

– Det mesta som produceras är regnbåge och nästan allt transporteras till Finland, sade företagets vd Jorma Leed när LT skrev om planerna i april förra året.

Han förklarade också att det kanske blir två heltidstjänster till vid utökad verksamhet i Utanede.

Smittämnet Agens X har tidigare påvisats i fiskar från fiskodlingarna. Det ledde till att Jordbruksverket i somras beslutade att all regnbågslax från odlingarna skulle avlivas och destrueras. Därefter skulle anläggningarna saneras.

Fiskodling har bedrivits sedan 1950-talet vid Hölleforsen/Blåtjärn och vid Hölleforsen finns sex byggnader som hör till odlingsverksamheten.

I miljödomstolens tillstånd finns maximala vattenintag angivna, från Indalsälven och kallkällan Blåtjärn, samt nivåer för fosforutsläpp där halterna varierar kraftigt mellan olika fodersorter.

Bedömningen är att verksamheten producerar relativt lite avfall. Största andelen avfall består av död fisk, vilken förvaras fryst och skickas iväg för destruktion.

Däremot går det åt mycket energi i Blåtjärn för att pumpa vatten till anläggningen. Energiförbrukningen ligger på ca 370 000 kWh årligen. I odlingen vid Hölleforsen förbrukas 440 000 kWh/ år framförallt till uppvärmning av vatten, för bibehållen produktion under vintern.