Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till ombyggnad av Tännfallets kraftverk

Härjeåns Krafts planer på att ersätta det gamla kraftverket i Tännån i västra Härjedalen verkar nu bli verklighet. Detta sedan mark- och miljödomstolen gett klartecken till bygget

Redan 2007 ansökte Härjeåns Krafts om att ersätta Tännfallets kraftverk. Det gamla kraftverket togs i drift 1942 och meningen är att nya kraftverket får ett annat läge, 70 meter nedströms det befintliga, och det skulle bli en ny tilloppstub och utloppskanal samt ombyggnad av intagsdammen. Härjeåns vill även öka bruttofallhöjden till 39,87 meter. Många instanser och även privatpersoner, skifteslag samt Tännäs Fiskevårdsområdesförening har varit negativa till kraftverksplanerna.

Till exempel menade fiskevårdsområdesföreningen att det fanns risk att hela sträckan mellan intagsdammen och utloppet kommer att bli torrlagd hela året.

Man framhöll även att uppgifter om miljökvalitetsnormer för Tännån saknades i Härjeåns ansökan till miljödomstolen. Kammarkollegiet framförde att samråd har skett med kollegiet först efter det att ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen var färdigställda och miljökvalitetsnormerna inte hade beaktats.

Efter en revidering av bolagets ansökan samt en förbättrad miljökonsekvensbeskrivning ger nu mark- och miljödomstolen klartecken. Sammantaget bedömer domstolen att konsekvenserna på grund av störningar under och efter byggskedet bli små.

– Det känns bra att vi äntligen kan komma i gång. Visserligen har inte beslutet vunnit laga kraft men jag är optimistisk och i bästa fall kan byggstart ske under 2015, säger Sten-Olov Salomonsson, vd på Härjeåns kraft.

Anläggningskostnaden beräknas till 44 miljoner kronor, och motsvarande årskostnad till 2,70 miljoner kronor. Kostnaden för ombyggnad av intagsdamm beräknas till 5,50 miljoner. Erforderligt kraftvärde för att uppväga kostnaderna är cirka 30 öre/kWh. Enligt Härjeåns överstiger elproduktionens värde betydligt kostnaderna för ombyggnationen.