Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till Biltema trots protester när politikerna röstade i fullmäktige

Biltema är ännu ett steg närmare etablering i Erikslund. Med rösterna 42-17 antog fullmäktige sent på måndagskvällen en detaljplaneändring som öppnar för bygget.

Etableringen av Biltema dominerade fullmäktigemötet både före, under och efter sammanträdet. En stor skara boende i Erikslund har protesterat mot Biltema ända sedan samrådet hösten 2016.

– Återremittera ärendet. Tänk om och flytta planerna till andra sidan Stuguvägen där betongstationen är belägen. Det löser alla problem, ansåg Pierre Perman.

Han bor i området och tog tillfället i akt att delta under medborgarnas frågestund.

– Kan Vancouver så borde även Östersund kunna tänka hållbarhet på lång sikt, hävdade Christine Hägglund, även hon en av 63 villaägare i Erikslund.

Hon efterlyste ett beslut som byggde på större hållbarhetstänkande och inte som nu kortsiktighet, som hon uttryckte sig.

– Trenden med att folk åker bil till stora köpcentra för att göra sina inköp är på väg att ebba ut i USA, varnade hon. Byggs det här kan vi i Östersund stå där med en stor tom affärslokal om några år.

Faktamässigt handlade det om att göra markanvisningsavtal för de aktuella fastigheterna i Erikslund där Biltema nu vill bygga. Men fullmäktige skulle även fatta beslut om att godkänna en detaljplaneändring, skräddarsydd för ändamålet.

– Vi yrkar på återremiss och känner oro över trafiksituationen, sa Pär Löfstrand (L).

– Vi vill att ärendet avslås, sa Florian Stamm (MP).

– Vi vill inte heller se den här etableringen på den aktuella platsen, argumenterade Peter Johansson (SD).

– Jag yrkar på bifall till kommunstyrelsens förslag och vill ha omedelbar justering av ärendet idag, var budskapet från kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S).

Det gick till votering. Där vann jasidan med 42-17. Därmed är nu Biltema ett steg närmare att kunna bygga en handelsaffär i området.

S, M och C sa ja medan övriga partier inte ville se en byggnation på den aktuella tomten, 108 meter från närmsta bostadshus.

–Vi kommer att överklaga. I första hand till mark- och miljödomstolen, sa en numera luttrad Andreas Karlstedt, som vid fullmäktiges medborgarfrågestund representerade Erikslunds gårdsägareförening.