Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja-sägarna blev utkastade från centermötet

Helena Norlén och Evert Jonsson blev utkastade från Centermötet när de vägrade att ändra ståndpunkt i skolfrågan.

– Jag har aldrig blivit så illa behandlad av mina egna partikamrater under de 30 år jag jobbat med politiken.

Det säger Evert Jonsson (C), som tidigare varit kommunalråd i Krokom. Han har hela tiden stött skolorna mot Centerpartiets ståndpunkt att lägga ner skolorna i Västbygden och Ytterån. För några dagar sedan fick han veta att det fanns en till inom centern som också skulle rösta för skolorna. Det var Helena Norlén, som på grund av sjukdom inte deltagit i partiarbetet på två år. Men den här frågan tyckte hon var så viktig att hon ställde upp själv i stället för att ha en ersättare på kommunfullmäktige. En ersättare som hon visste skulle rösta för skolnedläggning. Efter det att klubban slogs i bordet och beslutet om att rädda kvar de bägge skolorna med en enda rösts övervikt, så har det inte varit en lugn stund för Helena Norlén och Evert Jonsson.

– Vi har blivit kallade för både hjältar och skolräddare. Telefonerna har gått varma och e-posten är full med glada tillrop. Någon ville också ge oss bragdmedaljen, skrattar Helena, när hon och Evert Jonsson träffas i Kaxås, dagen efter den historiska vändningen i skolfrågan.

Men glädjen har också en bitter eftersmak. Innan kommunfullmäktige i onsdags eftermiddag hade Centerpartiet ett gruppmöte för att ordförande Maria Söderberg, som är kommunalråd i Krokom, skulle ha klart för sig hur hennes kamrater skulle rösta.

– Att jag inte skulle ändra på mig har stått fullkomligt klart ända sedan vi började debattera skolorna för över ett år sedan, säger Evert Jonsson. Men det märktes tydligt att Söderberg ville att Helena skulle ändra sig så att det blev lika röstetal. Då skulle ordförandes röst bli utslagsgivande och skolorna skulle läggas ner.

Helena Norlén berättar att Maria Söderberg tyckte att hon var en politisk vilde om hon inte rättade in sig i ledet.

– Hon tyckte också att jag kunde lägga ner min röst om jag inte kunde rösta för nedläggning. Men jag stod på mig och sa att det stod i vårt partiprogram att vi ska värna om småskolorna. Då blev Söderberg irriterad och bad mig och Evert att lämna lokalen. Hade vi inte samma åsikt som de övriga Centerpartisterna så hade vi inget där att göra, säger Helena Norlén.

Evert Jonsson säger att han känner sig oerhört besviken, särskilt på sina partikamrater.

– Jag har jobbat inom politiken i över 30 år men aldrig blivit behandlad så här illa. Det känns otacksamt efter allt jobb jag lagt ner. När det gäller skolorna har jag röstat efter mitt samvete och det är jag glad för. Jag skulle inte kunna se barnen, föräldrarna eller lärarna i ögonen om vi lagt ner skolorna.

• Kommer skolorna att klara sig vid nästa fullmäktige om frågan tas upp igen?

– Då har det varit ett val före det. Då gäller det att rösta på dem som vill bevara skolorna, säger Helena Norlén.

Till hösten ska Evert Jonsson sluta med politiken. Helena Norlén har inte bestämt hur hon ska göra.

– Jag har inte blivit tillfrågad och jag vet inte om jag vill jobba för Centerpartiet längre, säger hon.

Maria Söderberg tycker inte att de bägge jasägarna har blivit utkastade.

– Det fanns ett behov av att vi som var eniga att lägga ner skolorna hade en diskussion inom gruppen. Då bad jag Evert Jonsson och Helena Norlén att lämna lokalen. Det var inget konstigt med det.

Var Evert Jonsson stod i frågan visste jag sedan länge men Helena Norléns ståndpunkt fick jag veta först en dag före kommunfullmäktige. Att driva politik utan att varit med om hela processen är svårt. Jag talade om för Helena hur vi hade kommit fram till vår ståndpunkt men hon ville inte ändra sig i frågan, utan valde att rösta för att skolorna ska vara kvar.