Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivars framfart ger arbetstillfällen

De stora mängder träd som föll under stormen Ivars blåsiga dagar måste tas om hand och skickas till sågen. Detta ger arbetstillfällen.

Annons

På Norrskog Wood Products sågverk i Hissmofors anställs sex personer som en följd av det höga tryck som stormen Ivar innebar. All skog som föll under de blåsiga dagarna förra året måste hanteras, och Norrskogs medlemmar vill så klart att de träd som fallit på deras marker ska skickas till sågen och förädlas.

– Förädling innebär att vi sönderdelar, skär till plank, torkar och profilerar, säger Christopher Larsson som är sågverkschef för sågen i Hissmofors och sågen i Sikås.

Tidigare har det arbetat sex skiftlag dag och kväll på vardagar på Hissmofors sågverk. Nu anställs ett extra för att kunna sätta in ett helgskift i schemat, och det handlar om unga personer. Tre av dem är i 20-årsåldern och de tre andra lite äldre, men dessa tre gick utan arbete tidigare.

Christopher berättar att av den fura som behandlas på sågverket säljs mestadels till norra Afrika, och till Japan.

– Jag brukar få folk att häpna genom att säga att en lastbil med material till Bergen i Norge är dyrare än samma mängd till Osaka eller Tokyo i Japan, säger Christopher Larsson.