Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar satte djupa spår i länet

Under hösten och tidiga vintern i fjol drog fyra stora stormar in över Sverige.
Två av dem passerade länet och förödelsen blev stor, särskilt efter den andra, Ivar, som kom in från väster den 12 december.

Stormen Hilde passerade mellersta Norrland den 16 november i fjol. Förutom i länet orsakade hon stora skador i framförallt södra Lappland, Västernorrland och Västerbotten.

Många nedfallna träd låg över väg E45 mellan Östersund och Arvidsjaur och 36 000 hushåll blev utan ström den 17:e november. Många fick inte tillbaka strömmen förrän den 18:e. Sträckan mellan Östersund och Storlien stängdes klockan 21 på lördagen och öppnade inte igen förrän sent dagen efter.

Drygt tre veckor senare, natten mot Lucia, anlände stormen Ivar.

Han fällde 8 miljoner kubikmeter skog och stora delar av länet drabbades av allvarliga störningar i infrastrukturen. Närmare 60 meter av hotell Holiday Clubs tak slets av i Åre och hotellgästerna flyttades av säkerhetsskäl. Taket slungades med full kraft in i Station Åres västliga gavel där väggen i väntsalen blev allvarligt skadad och träbitar och glassplitter låg överallt.

Trafikverket beslutade att stänga flera järnvägssträckor, bland annat mellan Sundsvall–Ånge och Östersund–Storlien.

I Åsarna, Rätan, Klövsjö och Ljungdalen hölls skolorna stängda och byarna Gillhov, Handsjöbyn och Sandnäset saknade el i över en vecka.

Vi var ändå förvarnade. Redan på torsdagseftermiddagen, dagen innan Ivar anlände, visste vi att stormen var på väg då medierna i Norge rapporterade om något som närmast kunde betecknas som en krigszon: "Polisen använder megafonen för att få folk att stanna inne", hade Adresseavisen i Trondheim rapporterat.

Skogsstyrelsens och skogsbrukets summering av stormen Ivars omfattning visade att 8 miljoner skogskubikmeter skadats i Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län. Stormen som drog in natten till Lucia 2013 är därmed den tredje värsta i Sverige sedan millennieskiftet. Kommunerna Bräcke och Berg var särskilt hårt drabbade.