Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivar har kört gasen genom golvet

Det är folk från norr till söder som arbetar mot ett gemensamt mål.

De vindfällda träden från Ivar måste ut ur skogen innan det är försent.

– På sågen får vi skjuta fram semestern så länge, säger Lars Svensson, råvaruansvarig vid Rödins trä.

Vid lucia drog han fram över landet, stormen Ivar. Skogsstyrelsen räknar med att 8 miljoner skogskubikmeter skadades i Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län. Men tre månader efter framfarten ligger mycket av de fällda träden fortfarande kvar i skogen.

– Det är fullt upp, vi jobbar uteslutande med liggande skog och det är bråttom att få den ur skogen, säger Lars Svensson, råvaruansvarig vid Rödins trä i Svenstavik.

Skogsbolagen går på högvarv för att de ska hinna få bort det stormfällda granvirket från skogen innan 15 juli. Men frågan är om de hinner. Det varma vädret som kommer krypande gör att tjälen går ur marken. Bärigheten i marken blir sämre och i våtområden i skogarna blir det allt svårare att ta sig fram med skogsmaskinerna.

Rödins trä arbetar i hela Jämtland men efter stormen Ivar har mycket av arbetet varit i områden kring Svenstavik. Områden som drabbades hårt av Ivar.

– Hela branschen arbetar med det här nu och alla ägnar sig åt vindfällor, säger Lars.

Skogsägarna vill snabbt ha ur de fällda träden ur skogen så att inga skadeinsekter, som granbarkborren, förstör virket. Av erfarenhet vet Lars om att träd som inte blivit kapade och träd som har barken kvar brukar klara sig längre utan risk för skadeinsekter vilket kan medföra kvalitetsförsämringar på virket.

– Än så länge skulle jag säga att det inte är någon fara för skogen, säger han.

Men skogsbolagens arbetskrafter räcker inte till att bemöta skogsägarnas behov. Folk från såväl södra som norra Sverige har samlats i Jämtland för att hjälpa till att ta tillvara på den stormfällda skogen. Hos vissa skogsbolag har man också anlitat utländsk arbetskraft.

– Vi har tagit in någon avverkningsmaskin extra och vi anställer extra personal i sågen för att klara av att ta reda på mer virke. Sen skjuter vi fram semestern på sågen så länge, säger Lars.

Kommer ni kunna hjälpa alla skogsägare?

– Både ja och nej. Vi kan hjälpa alla som vi har sagt att vi ska hjälpa. Sen får vi vara beredda på att det kommer att ta tid. Det kan bli kunder som får vänta längre än till 15 juli, säger han.

Det stormfällda virket som tillslut lämnar Rödins trä exporteras till 80 procent till Norge, 35 procent går till Nordafrika, framför allt till Egypten just nu och resterande procent går till Småland och Skåne.