Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IVA–patienter ska få ny möjlighet att må bättre

Ett IVA-projekt ska hjälpa före detta patienter att må bättre och förstå vad de faktiskt har varit med om. Projektet sträcker sig över ett år och drivs med extra kvalitetspengar.

Om två veckor kommer de första patienterna på ett återbesök till IVA.

– Det finns många patienter som överlevt intensivvård som mår psykiskt och fysiskt dåligt, nu kan vi fånga upp dem och hjälpa till professionellt, säger narkosöverläkare Mattias Schindele på IVA, Intensivvårdsavdelningen på Östersunds sjukhus.

I projektet ingår förutom Mattias Schindele, sjuksköterskorna Karin Westin och Eva Nilsson, sjukgymnasten Lena Johansson och läkaren Ulrika Östberg.

– Vi kan genom att träffa patienterna igen får veta om vi gör rätt och om vi gör nytta, säger Mattias Schindele.

Patienterna kan ha minnessvårigheter, mardrömmar och vanföreställningar kring vad som hänt dem under vårdtiden på IVA, detta trots att de får en dagbok med bilder och text som skrivs av vårdpersonalen varje dag.

Genom att träffas kan de tillsammans titta i dagboken och berätta vad som hänt. Det kan ses som ett led i rehabiliteringen.

– Det finns en del patienter som spontant kommit hit för de vill se var de legat och hur rummet ser ut, säger Karin Westin.

Många ser perioden de legat på IVA som ett stort svart hål, de vet inte vad som hänt med dem. Det kan handla om olycksfall, cancer eller hjärtstopp.

– De har sett några ”blåa muppar” som stuckit dem med en kniv, skrattar Mattias Schindele, och det är vi som går omkring i våra blåa kläder. Ibland har vi gröna mössor på huvudet.

– När de får prata med oss får de en bekräftelse på att de faktiskt inte har blivit tokiga, säger Karin Westin. De mardrömmar eller minnen de har stämmer ofta och har sin förklaring.

För att få en inbjudan att vara med i projektet måste patienten ha legat på IVA under minst fyra dygn. Det är frivilligt att delta. Totalt handlar det om 30–40 patienter som kommer att erbjudas två återbesök.

– Det här kommer att vara nyttigt för oss och vi får säkert lära oss hur patienterna tolkat oss som personal, vi kanske kan göra saker och ting bättre en annan gång, säger Karin Westin. Hur ser de på vården och hur upplevs den?

– Rent egoistiskt, vårdar vi människor under lång tid kan det vara trevligt att träffa dem och se hur de lever, säger Mattias Schindele. Vi har endast träffat dem när de varit som allra sjukast.

Parallellt med återträffarna mellan patienter och vårdpersonal på IVA kommer förra årets patienter att få svara på en enkät om depressioner, ångest, minnesstörningar och livskvalitet.

Svaren ska sedan jämföras med hur de patienterna i projektet mår.

Mattias Schindele påpekar att detta inte är något som de själva hittat på utan metoden finns redan på andra stora sjukhus. Det finns även vetenskapliga bevis för att återträffarna har en positiv effekt.