Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-strulet kostar miljarder

Stora förbättringsmöjligheter finns i den digitala arbetsmiljön inom kommuner och landsting.

Annons

Strulet och dåligt anpassade IT-system i offentlig verksamhet kostar flera miljarder per år, enligt en rapport som fackförbundet Vision och TCO Development tagit fram.

1 400 av Visions medlemmar har svarat på frågor om IT-stödet på deras arbetsplatser i rapporten "IT i välfärdens tjänst". Svaren visar att den genomsnittliga tidsförlusten uppskattas till 26 minuter om dagen.

I lönekostnader – enbart för de som deltagit i undersökningen och beräknat på månadslönen 27 500 kronor – innebär det 30,5 miljoner kronor i förlust för arbetsgivaren på ett år.

Enligt Vision visar undersökningen att miljarder kronor årligen slösas bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven inom kommuner, landsting och regioner.

– Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.

Ett förslag på åtgärd är att personalen medverkar från början till slut när ett IT-system planeras, utvecklas eller ska bytas ut. Då kan idéer om bättre användarvänlighet fångas upp.

Rapporten visar också att var tredje saknar utbildning för att använda IT-systemen effektivt. Drygt 60 procent tycker att IT-systemen minskat stressen och 75 procent anser att de känner sig säkrare på att jobbet blir rätt utfört.