Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-strulet kostar miljarder

Stora förbättringsmöjligheter finns i den digitala arbetsmiljön inom kommuner och landsting.

Strulet och dåligt anpassade IT-system i offentlig verksamhet kostar flera miljarder per år, enligt en rapport som fackförbundet Vision och TCO Development tagit fram.

1 400 av Visions medlemmar har svarat på frågor om IT-stödet på deras arbetsplatser i rapporten "IT i välfärdens tjänst". Svaren visar att den genomsnittliga tidsförlusten uppskattas till 26 minuter om dagen.

I lönekostnader – enbart för de som deltagit i undersökningen och beräknat på månadslönen 27 500 kronor – innebär det 30,5 miljoner kronor i förlust för arbetsgivaren på ett år.

Enligt Vision visar undersökningen att miljarder kronor årligen slösas bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven inom kommuner, landsting och regioner.

– Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.

Ett förslag på åtgärd är att personalen medverkar från början till slut när ett IT-system planeras, utvecklas eller ska bytas ut. Då kan idéer om bättre användarvänlighet fångas upp.

Rapporten visar också att var tredje saknar utbildning för att använda IT-systemen effektivt. Drygt 60 procent tycker att IT-systemen minskat stressen och 75 procent anser att de känner sig säkrare på att jobbet blir rätt utfört.