Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-societeten växande överklass

Årets IT-fenomen är IT-societeten, en ny växande ”överklass” dominerad av kommunikationssugna kvinnor som vet hur man ska utnyttja ny teknik och som är ständigt uppkopplad.

Annons

Detta enligt Telia Sonera, som har intervjuat drygt 10 000 konsumenter i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Lettland och Litauen. IT-societeten består främst av kvinnor under 35 år i stora och medelstora städer som läser bloggar, mejlar, chattar, ser film, lyssnar på musik och hanterar bilder via datorn och mobilen. Enligt Telia Sonera utgör de 17 procent av Sveriges vuxna befolkning.
– Att kommunicera är ett grundläggande behov för IT-societeten. De är alltid nåbara, konstaterar Stefan Trampus, chef för bredbandstjänster på Telia.
– De använder också datorn i sängen i högre utsträckning än andra grupper.
IT-societeten är en av fyra trender som utkristalliserats i Telia Soneras undersökning. De andra är infomaner, oftast män som mest använder ny teknik för att konsumera nyheter och som gärna har två mobiler; teknikföräldrar, som håller kontakt med vänner via nätet men också gillar friheten med att se på tv i datorn, samt så kallade i-toddlers, som i huvudsak består av äldre, tämligen nya men nyfikna teknikanvändare.

Annons