Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

It's a free world

/

Genre: Drama
Med: Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek med flera
Regi: Ken Loach
Speltid: 1 tim 36 min
Censur: 11 år
Betyg: 3

Annons
Angie (Kierston Wareing) jobbar med att fixa halvskumma engelska jobb åt östeuropéer. Men hon jobbar framför allt med att överleva. Tafsa på hennes rumpa, ge henne sparken, kasta tegelstenar genom hennes fönster, slå ner henne på gatan - Angie studsar upp som en basketboll, svär en cockneyharang som får dig att rodna och fortsätter på sin väg genom livet.
Hon skakar av sig allt. Eller, ska det visa sig, nästan allt.
Ken Loachs "It’s a free world" är en blixtbelysning av den globala arbetsmarknadens mörkaste bakgårdar. Eller en skildring av en liten fisk i en grym näringskedja: Längst ner finns de papperslösa, däröver de pengalösa, däröver Angie. Men över henne en ocean av ännu grymmare hajar: skrupelfria arbetsgivare, cyniska byråkrater, maffiatorpeder ...
Loach är pålitlig som en engelsk regnsommar. Nästan varje år riktar han sin kamera mot vad han ser som en orättvisa i dagens värld i allmänhet och Storbritannien i synnerhet. Temat för "It’s a free world" har beröringspunkter med flera tidigare Loachfilmer; den når inte upp till smått fantastiska "Bröd och rosor" men är bättre än hans förra, "Frihetens pris", där pekpinnarna stod som spön i de där sommarbackarna.
Vad som gör "It’s a free world" riktigt intressant är att karaktären Angie ilsket envisas med att ställa sig i vägen för filmens egentliga tema. Filmen kommer att handla om en människa, inte ett samhällsfenomen.
Det brukar vara en komplimang, men här vete faktiskt tusan. Risken är att om ett halvår minns vi fortfarande Angies envisa kamp för att köpa trygghet åt sin son men inget av de Europas olycksbarn som hon tjänar sina pengar på.

Mer läsning

Annons