Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-revolutionen kräver ledarskap – också av Jämtlands politiker

Vi står inför ett snabbt teknikskifte som kommer att få genomgripande konsekvenser för hela samhället. Men detta märks inte i valrörelsen, som är nästan helt fri från visioner och ger få svar på de stora utmaningar vi står inför. Var har ledarskapet tagit vägen?

En rad övertygande studier visar kraften i den omvandling av samhället som digitaliseringen innebär. Internet har redan revolutionerat vårt sätt att kommunicera, bygga kunskap, läsa tidningar och böcker, lyssna på musik, shoppa och finansiera nya företag. Vi har dock bara sett början.

Det har nu skett en fördubbling av datakraften var artonde månad i över femtio år. Varje ny fördubbling leder till en närmast osannolik ökning av teknikens möjligheter. Ett exempel är Googles förarlösa fordon, där det krävs en enorm datakraft för att programmera alternativa färdvägar och sensorer för att undvika kollisioner. Det som var science fiction för några år sedan är nu verklighet.

På ständigt nya områden tar tekniken över. Det handlar exempelvis om nya robotar inom gruvdrift, industri, logistik och hälsovård. Forskarna beskriver hur digitaliseringen gör produkter och tjänster mångdubbelt effektivare, samtidigt som priserna sjunker.

Utvecklingen är fascinerande. Men samtidigt gör den digitala tekniken människor arbetslösa. Den automatisering som redan skett på verkstadsgolvet – då otaliga jobb försvann – kommer att upprepas inom rader av tjänstemannayrken. Administration och bokföring, bank och försäkring, dagligvaruhandel, transporter och logistik, ordermottagning och laboratorier – här kommer en snabb utslagning av jobben att ske.

Det kommer självklart inte att saknas arbetsuppgifter i framtidens alltmer digitala samhälle. Men de nya jobben bedöms bli betydligt färre än de som faller bort.

Det pågående teknikskiftet – inte minst effekterna för jobben – borde vara ett huvudtema inför årets val. Men än så länge hör vi inte ett ord om detta från partierna. De pratar om jobben som om det fortfarande var industrisamhällets logik som gällde, där ökad efterfrågan i ekonomin ledde till flera jobb.

Nu är det hög tid för en diskussion om de förändringar som krävs i synen på både arbete, skatter och utbildning. Arbetstidsförkortning, en översyn av skattesystemet och en reformerad utbildning måste aktualiseras.

Politik är att leda, inte bara att lyssna. Kommer Jämtlands riksdagskandidater att ta den seriösa debatten inför valet?

Anders Wijkman, ordförande i Romklubben

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel