Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-branschen i länet stadig – trots konjunkturnedgång

IT-branschen i landet flaggar nu för konjunkturnedgång. I början av förra veckan varslade Cybercom 30 anställda i Östersund. Men många andra IT-företag LT talat med i regionen ser än så länge stabil marknad – och några nyanställer till och med.

Annons

– Vi kommer att se fortsatta försök till prisdumpning på uppemot tio procent. Och jag tror att det är många bolag som kommer att behöva anpassa kostymen framöver, sa Cybercoms vd Patrik Boman till DN Ekonomi tidigare i veckan.

Cybercom varslade förra måndagen 110 av sina anställda i Norden, varav 30 i Östersund berördes. Det är bland annat storföretag som Swedbank, Ericsson, Sony Ericsson och Volvo personvagnar som har dragit in på sina IT-konsultinköp vilket resulterat i nedgången.

Även andra stora IT-företag har lagt varsel, eller flaggar för neddragningar. Men när LT gör en rundringning bland IT-företag i regionen verkar marknaden något mer stabil.

IT-företaget Logica, tidigare VM-data, med cirka 75 anställda i Östersund har i stället växt den senaste tiden.

– Vi jobbar inte så lokalt och jobbar mycket mot offentlig sektor med ganska långa åtaganden. Därför är vi inte lika konjunkturkänsliga, säger Staffan Angermund, platschef vid Logica i Östersund.

Dessutom ingår de i en stor koncern, vilket ger de viss styrka. Och än så länge ser han ingen tendens på någon nedgång.

– Vi har väldigt mycket jobb nu och har till och med anställt 5–10 personer det senaste halvåret, säger han.

Liknande tongångar är det hos Combitech i Lugnvik, ett bolag inom Saab AB som sysslar med IT-tjänster.

Samma bild ger vd:n för företaget AppIT, ett litet företag med fem anställda, beläget ute vid Frösö strand.

– Än ser vi ingen nedgång. Vi har en bra kombination av kunder inom offentlig verksamhet och privata företag, säger Lennart Jenssen.

Atea är ytterligare ett företag inom IT-branschen som rullar på trots finanskris i världen.

– Vi tuffar på, men är ödmjuka inför omvärldens förändringar och lyssnar mycket på våra kunder, säger platschefen i Östersund, Anders Nordberg.

– Vi har inte behövt varsla några och i det perspektiv jag ser så ska vi inte behöva det. Om allt går som det ska kan vi troligtvis behöva rekrytera i stället, säger Anders Nordberg.

I dagsläget har Atea tio anställda vid sitt Östersundskontor och hälften av kunderna finns inom offentlig verksamhet där konjunkturinbromsningen inte är lika kraftig.

Men Anders Nordberg ser även en fördel för en del företag inom IT-branschen när tiderna blir sämre.

– IT ger möjligheter för företag att spara kostnader i besparingstider, säger han och jämför med kostnaderna för affärsresor och den relativt låga kostnaden det är för att hålla videokonferenser.

– Där kan IT möjliggöra effektiviseringar, säger Anders Nordberg.

Mer läsning

Annons