Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel medger organstöld

Israel har de senaste dagarna officiellt medgivit att dess militär tagit organ från döda utan att fråga anhöriga om lov.

Annons

Erkännandet kommer sedan israelisk tv sänt en intervju med den omstridde tidigare chefen för militärens rättsmedicinska institut, Yehuda Hiss. Denne medger att Abu Kabir-institutets läkare tagit kroppsdelar från döda, däribland palestinier, utan lov. Organen sägs ha använts i vården av sårade israeliska soldater.
Boströms påståenden
Intervjun med Hiss gjordes av antropologen Nancy Scheper-Hughes i samband med ett forskningsarbete om institutet. Scheper-Hughes har tidigare gjort sig känd för att slå larm om en omfattande internationell olaglig organhandel, styrd av efterlyste israelen Ilan Perry med förgreningar i Latinamerika och Sydafrika.
Hon säger som kommentar till att hon lämnat över intervjuerna till tv-teamet att hon anser att Hiss uttalanden är viktiga mot bakgrund av den svenske journalisten Donald Boströms påståenden.
Dennes mycket omstridda artikel på Aftonbladets kultursida i somras om att israeliska soldater antydningsvis ska ha dödat palestinier för att leverera kroppsdelar till Abu Kabir, orsakade en ännu inte bilagd kris i relationerna mellan Sverige och Israel. Artikeln kallades antisemitisk och den svenska regeringens vägran att fördöma den sågs som medlöperi av en rasande israelisk regering.
Förekommer inte längre
Det israeliska tv-reportaget bekräftar inte Boströms antydningar om att israelisk militär medvetet skulle ha dödat palestinier för att kunna leverera åtråvärda organ till Abu Kabir. Däremot medger Hiss att man tog hand om hud, hornhinnor, hjärtklaffar och bendelar från kroppar efter stupade israeliska soldater samt döda israeliska civila, palestinier och gästarbetare utan att be anhöriga om lov.
Den israeliska militären bekräftar fakta i programmet men har betonat att händelserna ägde rum under 1990-talet när reglerna var oklara, och säger att detta inte förekommer längre.
Scheper-Hughes betonar i den israeliska tv-intervjun att ”även om palestinier inte på långa vägar” var de enda berörda så är det viktigt att Hiss uttalanden offentliggörs eftersom ”symboliken i att ta hud från en befolkning som betraktas som fienden och använda den för de egna soldaterna är något, om det så bara gäller det symboliska värdet, som är värt att tänka över”.
Hiss avskedades som chef 2004 men fortsätter att arbeta som chefspatolog vid institutet. Han har aldrig åtalats.

Mer läsning

Annons