Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel lobbar för krig

Medlemmar i AIPAC – American Israel Public Affairs Committee – försöker nu få den amerikanska kongressen att rösta för ett militärt anfall mot Syrien. Enligt AIPAC skulle ett uteblivet anfall tolkas som ett tecken på "amerikansk svaghet" – och inte minst innebära risk för spridning av massförstörelsevapen i regionen. AIPAC uppmanar de amerikanska medborgarna, som hittills visat ett mycket svalt intresse för nya krigståg i Mellanöstern, att tänka om och aktivt påverka sina kongressledamöter att stödja bombningar och ödeläggelse av Syrien.

AIPAC är en mycket stark lobbyorganisation, som åtskilliga gånger fått USA:s ledning att i FN stoppa försök att agera mot Israels ockupation och terror mot det palestinska folket. AIPAC:s årsmöten brukar gästas av en rad politiker, inklusive USA:s presidenter och utrikesministrar. Senast i raden är Barack Obama, som i sitt årliga tal till nationen betonat sin vilja att stå stadigt med Israel i strävan mot säkerhet och en varaktig fred.

Israel, som själv har massförstörelsevapen – bland annat runt 200 kärnstridsspetsar – ser gärna ett Mellanöstern i kaos, så att man i lugn och ro kan fullborda erövrandet av Palestina. Är det den sidan vår regering vill hamna på eftersom man helt tycks sakna visioner i Mellanösternkriserna?

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel