Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel lobbar för krig

Annons

Medlemmar i AIPAC – American Israel Public Affairs Committee – försöker nu få den amerikanska kongressen att rösta för ett militärt anfall mot Syrien. Enligt AIPAC skulle ett uteblivet anfall tolkas som ett tecken på "amerikansk svaghet" – och inte minst innebära risk för spridning av massförstörelsevapen i regionen. AIPAC uppmanar de amerikanska medborgarna, som hittills visat ett mycket svalt intresse för nya krigståg i Mellanöstern, att tänka om och aktivt påverka sina kongressledamöter att stödja bombningar och ödeläggelse av Syrien.

AIPAC är en mycket stark lobbyorganisation, som åtskilliga gånger fått USA:s ledning att i FN stoppa försök att agera mot Israels ockupation och terror mot det palestinska folket. AIPAC:s årsmöten brukar gästas av en rad politiker, inklusive USA:s presidenter och utrikesministrar. Senast i raden är Barack Obama, som i sitt årliga tal till nationen betonat sin vilja att stå stadigt med Israel i strävan mot säkerhet och en varaktig fred.

Israel, som själv har massförstörelsevapen – bland annat runt 200 kärnstridsspetsar – ser gärna ett Mellanöstern i kaos, så att man i lugn och ro kan fullborda erövrandet av Palestina. Är det den sidan vår regering vill hamna på eftersom man helt tycks sakna visioner i Mellanösternkriserna?

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel