Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isracingen flyttar till Strömsund

/
  • Strömsund ser nu ut att bli centrum för länets isracingsport. Strömsunds MC startar verksamheten på Strömvallen och får med sig flera förare från JMK.   Foto: ulrika andersson

Årets stora nyhet för länets isracing kommer från norra Jämtland. Strömsunds MC startar verksamhet.
– Det har alltid varit min och pappas stora dröm, säger Hans-Olof Olsén.

Annons
Den flerårige JMK-föraren har tillsammans med Lars Ringbert varit drivande i starten av en isracingsektion. De får med sig flera förare från JMK.
Landslagsmannen Per-Anders Lindström kommer att köra lagtävlingar för Strömsund, liksom Johan Lundkvist. Olsén och Ringbert får även med sig Robert Gjersvold, liksom Tomas Höglund från Njurunda.
Hemmaarena blir Strömvallens isoval.
– Man måste ligga inne i samhället. Det ser vi söderut på platser som Motala och Skövde. Folk har lättare att komma på tävlingar jämfört med om arenorna ligger utanför städerna. Jag tror att vi kan få en del publik.
Olsén tror att Strömvallen är en stor plusfaktor för klubben.
– Allt finns här, belysning och vaktmästare. Det är perfekt. Vi får också stora och internationella mått på banan. Den blir 20 meter längre på rakorna än på Lungre, menar Hans-Olof.
Det finns dock ett mått av försiktighet. Inga träningar kommer att köras på Strömvallen i början. Orsaken är bullernivån. Olsén och hans kompisar vill inte störa ortsbefolkningen utan smyga sig fram.
Hos JMK känns det förstås att tappa både lag och förare till Strömsund. Liksom elitlägret i december och VM-uttagningen.
– Vad ska vi göra? Återväxten är i princip noll och det finns inga pengar att värva förare för. Det är stagnation i klubben. Ingen vill göra något. De har tappat gnistan, säger Hans-Erik "Lukas" Lundkvist.
Premiär för Strömsund blir 20–21 december i samband med det tradtionella elitlägret. Gräddan av Sveriges bästa förare samlas. Därefter följer en VM-uttagning och kanske också internationella Santa Cup i slutet av december.
Blir det inga träningar på Lungre?
– Jo, det lär det väl bli. Men i fjol blev det bara två träningar på hela säsongen. Det är tävlingar hela tiden. Här i Strömsund kommer vi i alla fall att träna på sjöis innan Strömvallen blir klar, menar Olsén, som inte ser något motsatsförhållande mellan Strömsund och JMK.
– Det här är förhoppningsvis det bästa för sporten. I Strömsund har i alla fall folk sagt att det ska bli roligt . Det tycker det är bra att något positivt händer i samhället, säger Hans-Olof, som i en perfekt värld hade haft sin pappa med sig som ledare.
– Tyvärr gick min pappa bort 2005. Men det här var alltid hans stora dröm, att starta isracing i Strömsund.

Mer läsning

Annons