Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ISO 25.600 i Pentax K-r

Pentax K-r hamnar mellan K-x och K-7, men är i vissa stycken mer avancerad än topp modellen K-7.

Annons
Pentax K-r hamnar mellan K-x och K-7, men är i vissa stycken mer avancerad än topp modellen K-7. Bland annat bjuder Pentax K-r på ISO 25.600, infraröd bildöverföring och sex bilder per sekund.

Sensorn på 12 megapixel från Sony i basmodellen K-x visade sig klara höga ISO bättre än sensorn i Pentax K-7 på 14 megapixel från Samsung när Kamera & Bild testade kamerorna. Därför är det inte konstigt att Pentax satsar på 12 megapixel-sensorn när de vill vrida upp ISO ända till 25.600.

Kamerahuset är ganska likt K-x men ska vara aningen större. Och precis som med K-x kommer kamerahuset finnas i olika färger, svart, vitt och rött. Det saknas en främre inmatningsratt, vilket finns på K-7.

En annan likhet med K-7 är snabbheten. Pentax K-r klarar att ta 6 bilder per sekund.

Avancerade funktioner som HDR för att få större dynamiskt omfång har hittat in i kameran. Det finns givetvis även HD-filmning i 720p med 25 bilder per sekund.

För den som vill slippa sladdar går det att skicka över bilder med infraröda ljussignaler. Trots att K-r använder den senaste standarden IrDA är hastigheten relativt låg, cirka 0,5 megapixel per sekund. Tanken med funktionen är främst att bloggare ska kunna skicka över en bild i webbupplösning på ett smidigt sätt.

Ovanlig är också möjligheten att byta mellan ett uppladdningsbart Lithium-Ion-batteri och vanliga AA-batterier.

Som i alla Pentax-kameror har K-r inbyggd bildstabilisering. Skärmen här 3 tum stor och har en upplösning på 920.000 bildpunkter.

Det svenska priset är satt till 6.999 kronor tillsammans med normalzoomen 18-55mm/3,5-5,6. Pentax K-r börjar levereras i oktober.

Samtidigt med Pentax K-r släppes ett billigt normalobjektiv (2.100 kronor) - Pentax DA 35/2,4 AL


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild