Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ISO 25.600 i Pentax K-r

Pentax K-r hamnar mellan K-x och K-7, men är i vissa stycken mer avancerad än topp modellen K-7.

Pentax K-r hamnar mellan K-x och K-7, men är i vissa stycken mer avancerad än topp modellen K-7. Bland annat bjuder Pentax K-r på ISO 25.600, infraröd bildöverföring och sex bilder per sekund.

Sensorn på 12 megapixel från Sony i basmodellen K-x visade sig klara höga ISO bättre än sensorn i Pentax K-7 på 14 megapixel från Samsung när Kamera & Bild testade kamerorna. Därför är det inte konstigt att Pentax satsar på 12 megapixel-sensorn när de vill vrida upp ISO ända till 25.600.

Kamerahuset är ganska likt K-x men ska vara aningen större. Och precis som med K-x kommer kamerahuset finnas i olika färger, svart, vitt och rött. Det saknas en främre inmatningsratt, vilket finns på K-7.

En annan likhet med K-7 är snabbheten. Pentax K-r klarar att ta 6 bilder per sekund.

Avancerade funktioner som HDR för att få större dynamiskt omfång har hittat in i kameran. Det finns givetvis även HD-filmning i 720p med 25 bilder per sekund.

För den som vill slippa sladdar går det att skicka över bilder med infraröda ljussignaler. Trots att K-r använder den senaste standarden IrDA är hastigheten relativt låg, cirka 0,5 megapixel per sekund. Tanken med funktionen är främst att bloggare ska kunna skicka över en bild i webbupplösning på ett smidigt sätt.

Ovanlig är också möjligheten att byta mellan ett uppladdningsbart Lithium-Ion-batteri och vanliga AA-batterier.

Som i alla Pentax-kameror har K-r inbyggd bildstabilisering. Skärmen här 3 tum stor och har en upplösning på 920.000 bildpunkter.

Det svenska priset är satt till 6.999 kronor tillsammans med normalzoomen 18-55mm/3,5-5,6. Pentax K-r börjar levereras i oktober.

Samtidigt med Pentax K-r släppes ett billigt normalobjektiv (2.100 kronor) - Pentax DA 35/2,4 AL


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild