Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ISO 102 400 i Nikon D3s

/

Med ISO 102.

Annons
Med ISO 102.400 och HD-filmning ska Nikon D3s bli pressfotografernas absoluta favorit. Filmfunktionen efterfrågas främst av nyhetsfotografer, men även av naturfotografer.

Nikon D3s är en uppgradering av D3 som tog pressfotograferna med storm för drygt två år sedan. Sedan dess har filmfunktion blivit standard i nya systemkameror.

Med D3s kan nyhetsfotografer inte bara sälja stillbilder till tidningar utan även rörliga bilder till TV och webb-TV.
Nikon har valt att använda formatet Motion-Jpeg av två anledningar:1. De kan använda samma bildbehandlingsprocess och inställningar som vid stillbilder.


2. Det blir lättare att plocka ut stillbilder ur filmerna, något som nyhetsfotografer kan vara särskilt intresserade av.Storleken på filmerna är satt till 720p (1280x720 pixlar) med 24 bilder per sekund. 720p är standard för TV-sändningar i HD-kvalitet. Att Nikon inte valt 1080p beror på att filstorleken skulle bli för stor med Motion-Jpeg. Möjligen skulle det också ta för mycket processorkraft.ISO 102.400


Genom en nykontruerad sensor med större mikroprismor än hos D3 och genom att elektroniken konstruerats om för att hålla nere analogt brus har Nikon dragit upp ISO två steg jämfört med D3 till 102.400.Enligt Lars Pettersson på Nikon Nordic ska ISO 12.800 (högsta normal-ISO) motsvara brusmängden vid ISO 4000 i D3. En förbättring på ett och ett tredjedels steg.

Tyst läge och LV-knapp


INikon D5000 introducerades tyst läge (även om det fanns en liknande funktion i Nikon F4). Även D300s fick denna nya funktion och nu även D3s. Funktionen finns på samma ställe som LV-läget på D3.

Liksom för de flesta nya systemkameror från Nikon har D3s fått en LV-knapp för att aktivera skärmsökaren (live view). När skärmsökaren är igång är det lätt att starta och stoppa filmfunktionen med knappen i mitten av multiväljaren.

Det går att ansluta mono- eller stereomikrofon vid filmning, men det finns ingen indikator för hur hög ljudnivån är eller om det ens kommer in något ljud.

Den som filmar i lysrörsljus kan glädjas åt en funktion i kameran som kompenserar för lysrörens flimrande.

Många små förändringar

Nikon D3 gick att uppgradera så att den fick större buffert, särskilt viktigt för actionfoto i råformat. Med D3s som fått dubbelt så stor buffert kan man ta ännu fler bilder innan kameran måste ta ner hastigheten för att hinna skriva på minneskortet.

Stora sensorer blir lätt fylla av damm och en välkommen nyhet är sensorrengöring på D3s. Andra förbättringar är att AF-ON-knappen inte behöver tryckas in lika långt och att multiväljaren blivit mer distinkt i sina lägen.Andra förbättringar är:


-Ny info-knapp


-Beskärningsläge 1,2x


-30 procent snabbare kontrastavkännande autofokus


-Förbättrad auto-area-autofokus


-Bättre lås till batteriet


-ydligare färgkodning


-20 språk (15 i D3)


-GPS-stöd


-Bättre vitbalansering


-Auto-ISO i 1/3-steg


-Fler lägen för D-lighting


-Fler lägen för bildkontroll och råkonvertering


- mini-HDMI-kontakt istället för HDMI för att få plats med mikrofoningången


/Magnus Fröderberg

Mer läsning

Annons