Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ismail och hans nya hembygd

Annons

De bor mitt ibland oss, skriver Sören Olsson och Åsa Bergvall i "Ravund", Ragunda Hembygdsförenings årsskrift. Och så berättar de historien om en av de många anonyma flyktingar som finns i vår vardag. Det är en hisnande, skrämmande och välskriven berättelse om tortyr och lidande.

Den detaljerade och otäcka beskrivningen av en avrättning på den somaliska landsbygden är annars knappast det man förväntar sig i en hembygdskrönika från en jämtländsk socken! Men häri ligger det storartade och välkomnande. Sören, Åsa och Ravundkommittén gör en fin insats när de utförligt och inkännande berättar historien bakom ett flyktingöde.

Hur många sådana berättelser finns det inte i vår omgivning, de flesta stumma.

Den sjutton sidor långa artikeln i "Ravund" är därför ett bra sätt att bygga en bro av förståelse mellan ortsbor och flyktingar. Ismail hade sin hembygd i Somalia, men just nu är Ragunda hans hembygd. Två världar möts. Vi får följa hans bakgrund i Somalia, och de mardrömsliknande händelserna när han skulle avrättas, till den nya tillvaron i ett annat land.

Artikeln om Ismail är förstås inte den enda i årsskriften. Som vanligt har "Ravund" ett gediget och intressant innehåll på samtliga 184 sidor, men det är den dramatiska berättelsen om Ismail och hans flykt som sticker ut i denna upplaga. Initiativet att på detta sätt välkomna flyktingar i deras nya hembygd är berömvärt.

Birger Ekerlid

Fotnot: Birger Ekerlid var med och startade "Ravund" och medverkar i årets upplaga med artikeln "Från fäbodliv till turism på Döviken – Granåsen".