Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skellefteå - Leksand i Dunderhallen-mer än bara en hockeymatch

En av årets höjdpunkter och en injektion i den lokala idrotten - SHL-matchen mellan Skellefteå och Leksand i Dunderhallen är mycket mer än ett genrep inför säsongen. "Det är ett sätt för klubben att överleva på", säger Malin Ekljung.

Annons

Malin Ekljung, engagerad förälder, menar att SHL-matchen är viktig av flera anledningar - mer än en hockeymatch.

Utanför entrén står en rad fyrhjulingar uppradade. Malin Ekljung, född och uppvuxen i Strömsund, har nu egna barn, varav en spelar hockey i Strömsund och hon säljer lotter för kvällens match. Priset: en av fyrjhulingarna.

– Hela familjen är involverad i det här. Jag har en son på 13 som spelar som tycker det här är jätteroligt, säger hon.

Skellefteå AIK är på läger i Strömsund. Det är inte ett av de vanliga träningslägren där fokus ligger på fysiken, utan handlar mer om rekreation: golf, jakt, fiske och lerduveskytte. Och så match på kvällen, mot Leksand, som gick tillbaka upp i SHL inför den här säsongen. För Malin Ekljung och många andra i Strömsund är den årliga Skellefteå-matchen en höjdpunkt på året.

– Jag tycker det är helt suveränt. Det drar mycket folk, det är en av de största grejerna på året, vi har Dundermarknaden och vi har det här ungefär, det är det vi lever på. Det är ett sätt för klubben att överleva på och så drar det mycket folk utifrån. Det är jätteroligt.

I publiken som fylls på allt mer dominerar de svarta och gula halsdukarna, tröjorna, kepsarna, och det är tydligt att Västerbottenslaget gjort ett avtryck i Strömsund under de tio år som Skellefteå årligen förlagt en match i Dunderhallen. Encon sponsrar Skellefteå och i kontraktet står att de varje år ska spela en av sina försäsongsmatcher mot ett annat elitlag i Strömsund. Men det är inte bara en klausul i kontraktet.

– Det är mer än så. När de kommer erbjuder vi alltid aktiviteter. Det är lite avkoppling samtidigt som det är uppladdning, för åker de på de stora arenorna längs kusten blir det bara att de åker dit, spelar en match och åker hem. Så de tycker det är jätteskönt att komma hit, inte bara för att det står i kontraktet, säger arrangören Sten Strömgren.

Sten Strömgren, arrangör.

Nu finns det också en extra stark anledning till att uppmärksamma matchen: Strömsundssonen Henrik Hetta är nu forward i Skellefteå, och han ger en hel del tillbaka till orten. Under onsdagen tränade han med barnen i klubben och på torsdagen höll han föredrag på skolan.

– Jag tror det är en stor grej för barnen. Det är kul att det är någon från hemmaplan, det blir ju en idol för dem. De ser upp till honom och det blir en inspirationskälla, de blir motiverade, säger Malin Ekljung.

Det är mer än en hockeymatch alltså. Det är något att samlas kring, att engagera sig i, och förhoppningsvis ge en injektion i den lokala klubben.

– Pengarna går ju tillbaka till alla lag. Det är som att samhället lever upp och jag tror det gynnar hela samhället. Vi har ganska bra sammanhållning här, det tror jag är ett krav för att överleva.

Inspiration för de unga på orten, som vill spela hockey, kan behövas. Det är ett ständigt underskott på folk i de olika åldersgrupperna och en person som Henrik Hetta, och eventet i sig, kan inspirera fler att söka sig till klubben.

– De är väldigt få de här grabbarna så nu kör vi ett samarbete med Ramsele - så vi får ihop till ett helt lag. Vi tränar i Ramsele varannan vecka och de kommer hit. Det är sex mil dit, säger Malin Ekljung och fortsätter:

– Men det är roligt, den här tiden får man inte tillbaka så man får vara med medan man får. Man är gärna med och stöttar där man kan.

Matchen då? Leksand höll i taktpinnen från 0-1 i första perioden. Skellefteås kvittering som kom genom Jesper Olofsson höll inte länge då Leksand snabbt gick till ledning med 1-3 och vidare 2-4. Men Skellefteå var omutbara och Östersundssonen Emil Djuse fick lägga in ett viktig 4-3 som banade väg för en uddamålsseger med 5-4. Första SHL-matchen för Henrik Hetta och Emil Djuse i SAIK-färgerna spelas på fredag 23 september, mot ärkerivalerna Luleå.

Målgörare: 0-1 Sondre Olden, 1-1 Jesper Olofsson, 1-2 Markus Lauridsen, 1-3 Janos Hari, 2-3 Tim Söderlund, 2-4 Tobias Forsberg, 3-4 Emil Djuse, 4-4 Linus Lindström, 5-4 Johan Lindström.

LÄS MER:

Djuses succé inför SHL-starten – nätade i Skellefteåtröjan – i Strömsund

Emil Djuse om hockeyn i Jämtland och nya klubben: "Det bästa som kunde hända mig"

Annons