Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isen på väg – Storsjön mogen

Storsjöflaket är på väg att frysa. Enligt pensionerade meteorologen Roger Gyllenhammar ligger isen om några få dygn.

Ända sedan 1870 finns statistik för isläggningen på Storsjön. Och det är det stora flaket i sjöns norra del som har använts som officiellt mått på isläggningen. De senaste decennierna har samma strategi använts för att avgöra när isen lägger.

– Det ska gå att bekräfta visuellt att det har frusit på flaket, säger den pensionerade meteorologen Roger Gyllenhammar.

Under torsdagen ägnade han en del tid åt att följa läget på Storsjön. Men han konstaterade på torsdagskvällen, bland annat efter kontakter med flygledartornet på Frösön, att det ännu inte hade hunnit frysa till på ute på flaket.

– Det är en omvänd bevisföring kan man säga. Om det hade varit is redan då hade vi under dagen inte haft de låga molnen och dimmorna över det här området.

Roger Gyllenhammar konstaterar att det är svårt att bedöma när flaket fryser var man än står på land och att det därför är viktigt att få uppgifter från luften och den flygtrafik som passerar sjön.

Under natten mot torsdag lade isen på stora delar av Storsjön den pensionerade meteorologen gör bedömningen att isläggningen på flaket också är nära.

– Sjön är väl mogen, snart övermogen. Det är bara frågan om max ett par tre dygn enligt min bedömning.